JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Osynligt ljus lockar LED-tillverkare

Priset på lysdioder för belysning har fallit radikalt på senare tid. Kinesiska LED-tillverkare, som skapat en uppsjö billiga alternativ, ligger bakom prisdroppet. Det hävdar medlemmar inom den taiwanesiska LED-industrin, som nu istället uppmanar till satsningar inom infrarött och ultraviolett ljus.
– Ett bra sätt för Taiwanbaserade LED-tillverkare att undvika den konkurrensutsatta marknaden är att ta steg mot osynligt ljus, eftersom ir- och uv-lysdioder är betydligt svårare att tillverka, säger Charles Wei på HPL under en LED-konferens.

Redan idag används infraröda LED:ar – alltså lysdioder med våglängder mellan 850 nm och 940 nm –  inom övervakning. Förra åter uppskattades den marknaden vara värd 9,4 miljoner dollar. I år värderas den till 12 miljoner dollar för att år 2017 nå upp i 30 till 40 miljoner dollar.

Infraröda lysdioder kan, enligt LED-industrin, dessutom användas för identifiering i form av irisigenkänning. Tekniken påstås vara betydligt effektivare än dagens fingeravtryckssensorer, då den kan tolka upp till 200 detekteringspunkter vilket är uppåt fyra gånger fler än vad dagens fingeravtryckssensorer påstås klara.

Detta är speciell intressant eftersom Windows10 stöder irisigenkänning, något som LED-industrin menar banar väg för att tekniken inom kort anammas i bärbara datorer.

Samtidigt är det ultravioletta området också intressant för LED. Området delas in i UV-A, UV-B och UV-C, som representerar våglängdsområdena 320-400 nm, 290-320 nm samt 240-290 nm. Den generella regeln är att ju kortare våglängd, desto svårare är det att tillverka lysdioden.

Redan idag används UV-A-lysdioder för att ersätta konventionella uv-lampor inom industrin eftersom de både är energisnålare och har längre livslängd. Samtidigt har UV-C-lysdioder börjat används inom industriell sterilisering och i framtiden förväntas dessa dioder ta marknadsandelar inom medicinsk sterilisering. Än så länge finns det emellertid bara ett fåtal LED-tillverkare i världen som kan tillverka denna typ av ljuskälla – några i USA och några i Japan.  
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)