JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gör det enklare att skapa massiv Mimo

MIMO Applikation Framework är ett så kallat tillämpningssbibliotek till National Instruments grafiska programmeringsspråk Labview som ska göra det enklare att experimentera med massiv Mimo där många samordnade antenner ger helt nya möjligheter att öka kapaciteten och täckningen i mobilnäten.

Några som redan nyttjat det nya biblioteket är forskare i Bristol och Lund som satt ett nytt rekord i spektrumeffektivitet som är 22 gånger bättre än i dagens LTE-nät (länk).

I experimentet utgick forskarna från en basstation med 128 antennelement och 12 mottagare med ett antennelement vardera. De lyckades praktiskt visa att det går att överföra 79,4 bitar/s/Hz.

Dagens LTE-nät har en kanalbandbredd på 20 MHz, vilket ger en överföringskapacitet på 1,59 Gbit/s som de 12 mottagarna får dela på.

– NI:s Mimo-plattform har varit en förutsättning för vår forskning om massiv Mimo, säger den brittiska professorn Andrew Nix i NI:s pressmeddelande.

Biblioteket är skalbart från 4 till 128 antenner när det används tillsammans med NI:s rf-hårdvara USRP RIO och NI:s PXI-plattform. Därmed går det att skapa både små och stora antennsystem med minimal systemintegration eller utvecklingsinsats.

Förutom att det finns standardfall att utgå från, går det enkelt att stoppa in egna algoritmer för signalbehandling. Tillämpningsbiblioteket levereras i form av källkod för Labview.

– Det tillämpningsbibliotek för Mimo som NI försett oss med har gjort det möjligt för vår grupp att starta på en hög nivå, plus att vi snabbt kunnat gå från teori till att testa i verkligheten. Ett av resultaten är att vi genom vårt världsrekord i spektrumeffektivitet kunnat visa att massiv Mimo är en kandidat för 5G , säger Andrew Nix.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)