JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volvo och Uber samarbetar om självkörande bil

Biltillverkaren Volvo och taxiappen Uber lägger tillsammans 2,5 miljarder kronor på att ta fram en gemensam plattform till en självkörande bil. Den sista handpåläggningen kommer företagen att göra var för sig varför resultatet blir två olika modeller. De första bilarna ska testas redan i år och en kommersiell lansering är planerad till 2021.

Samarbetet baseras på Volvos SPA-plattform (Scalable Product Architecture) som används för stadsjeepen XC90 och de nya modellerna S90 och V90. Företaget uppger i dagens pressmeddelande att SPA är designad för att inkludera teknik som gör bilarna självkörande och för att elektrifiera och koppla upp dem, funktioner som fått Uber att välja just Volvo som partner.

Utvecklingsarbetet kommer att göras gemensamt av Volvo och Uber. Den sistnämnda har byggt upp kunskap om självkörande fordon i Pittsburg där Carnegie Mellon finns. Universitetet är världsledande inom robotik.

Parterna skriver i pressmeddelandet att avtalet är början på ett långsiktigt samarbete.

De första exemplaren av den självkörande XC90 kommer att testas i Pittsburg redan denna månad men en människa måste hela tiden vara beredd att ta över körningen, skriver nyhetsbyrån Bloombergs.

Volvo har sedan tidigare tre egna försök på gång i Göteborg, London och Kina inom ett projekt kallat Drive Me. I Göteborg är tanken att bilarna ska klara att köra helt själva på infartsvägarna medan den första biten och avslutningen tas om hand av föraren, precis som idag. Göteborgsprojektet omfattar 100 bilar och ska starta nästa år (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)