JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu kan du hacka Mips

Wave Computing släpper verktyg som låter dig konstruera systemkretsar kring företagets gratisarkitektur Mips.

När Wave i december sänkte priset till noll för den senaste Mips-versionen R6, var det mest teoretiskt. Det betydde att det stod vem som helst fritt att utveckla processorer som använde Mips R6.

Nu släpper Wave verktyg som gör det möjligt att sätta igång och utveckla.

I paketet ingår följande: 

• En utvecklingsmiljö för Linux och realtidsoperativsystem

• En kurs i SoC-och Linuxutveckling på FPGA, inklusive Verilog-filer, RTL-kod för en Micro Aptiv-kärna och testkod.

• En MIPS R6-specifkation för både 32 och 64 bitar. Här definieras även utökningar för DSP-instruktioner, virtualisering, multitrådning, Simd och kodkomprimering.

I framtiden kommer paketet att utökas med kommersiell RTL-kod för Micro Aptiv. Dessutom planeras utvecklarkonferenser under namnet MIPS Open Developer Days.

Wave äger den klassiska risc-arkitekturen Mips och valde i december att sänka priset för licens och royalties för versionen Mips R6 till noll kronor. Därmed fick den bubblande öppenkodsarkitekturen Risc-V sin första riktiga kommersiella utmanare och Mips hamnade i rampljuset efter åratal i skuggan av den stora risc-arkitekturen Arm.

När Wave computing marknadsför Mips mot Risc-V räknar företaget upp tre punkter – att den är välmeriterad, standardiserad och patentskyddad. 

Risc-V är så ny att den inte hunnit meritera sig. Den har också en mer tillåtande attityd till innovation och därför blir den potentiellt inte lika standardiserad som Mips. Också vad gäller patentskydd kan man förvänta sig att Mips-arkitekturen samlat på sig ett bättre sådant med åren.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)