JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Den senaste lysdioden i Acrichefamiljen från Seoul Semiconductor ger 900 lumen ljusstyrka när den matas med 10 W. Det är i klass med energiglödlampor och bättre än vanliga 60 W glödlampor, som avger 660 lumen. Svenska Optoga siktar på att använda lysdioden för gatubelysning och strålkastare för fordon.
Utvecklingen inom lysdioder går vidare med obruten kraft. Seoul Semiconductors senaste LED i serien Acriche, kallad Z-power P7, som har precis börjat volymproduceras, har en ljusstyrka på 900 lumen. Det är världsrekord enligt företaget, och nästan lika mycket som en 15 W energiglödlampa eller 35 procent mer än en 60 W glödlampa. Samtidigt drar lysdioden bara 10 W, och är förstås också betydligt mindre än båda dessa alternativ.

Arbogabolaget Optoga, som säljer Seoul Semis lysdioder och utvecklar tillämpningar för dem både i egen regi och i samarbete med sina kunder, har stora förhoppningar kring P7:an. Enligt företagets vd Stefan Larsson passar den bra för exempelvis gatubelysning, strålkastare i bilar och tåg, eller andra tillämpningar där det krävs mycket ljus på liten yta.

- Vi lanserar inom kort en utvecklingssats där användaren kan laborera med 1, 3 eller 7 lysdioder av denna typ. Det ger 900, 2700 respektive drygt 6000 lumen på hexagonala kretskort med 35 x 35 mm till 80 x 80 mm storlek, säger han.

Han påpekar att lysdioderna är så energieffektiva att de trots de kompakta formaten får livslängd i paritet med övriga lysdioder. Den termiska resistansen är angiven till 3 grader C per W.

- Det innebär att om kretskortet som lysdioderna sitter på är 30 grader varmt så är dioderna 60 grader, vilket ger en livslängd kring 15 år, säger Stefan Larsson.

Genom smart drivelektronik kan de dimmas och användas även med lägre ström, med näst intill linjärt ljusutbyte. Lysdioderna matas med 3,3 till 4 V, och de moduler Optoga tar fram ska matas med 12 till 36 V, anpassat för bilindustrin alltså.

Dessa lysdioder har ett ganska kallt vitt ljus, med en ljustemperatur över 4500 K. De lämpar sig sålunda mer för utomhus- och strålkastarljus än för inomhusbruk där man vill ha en varmare ljusfärg. Enligt Stefan Larsson är versioner med lägre ljustemperatur, alltså varmare ljus, på gång inom samma familj. Dessa kommer dock inte att vara lika ljusstarka eller ha lika högt ljusutbyte per watt.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)