JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Svensk strokehjälm huvudnummer på amerikansk användarkonferens

Efter fem års utveckling är Chalmersavknoppningen Medfield Diagnostics redo att börja sälja sin ”strokehjälm”, ett instrument som snabbt kan avgöra om en patient drabbats av en propp eller en blödning. Instrumentet baseras på en ny spektrumanalysator i PXI-formatet från National Instruments och visades nyligen upp på företagets användarkonferens.
– Det var stort att se vår Stroke­finder framme på scen bland alla övriga nya heta mätsystem och robotar, säger Patrik Dahlqvist som är vd på Medfield ­Diagnostics.

Instrumentet var ett av huvudnumren på NI Week i Austin första veckan i augusti. Mer om NI Week på sidorna 20–22.

Medfield har precis avslutat en tvåårig studie som gjorts ihop med Sahlgrenska sjukhuset på 22 strokepatienter. 12 hade drabbats av en propp och 10 av en blödning. Som referens fanns 25 friska personer.

Instrumentet kunde ställa rätt diagnos på alla patienter med blödning men innan Stroke­finder, som instrumentet kallas, får ersätta den datortomografi som sker idag krävs ytterligare några års kliniska studier. Försäljningen drar visserligen igång i höst men till att börja med kommer kunderna att vara forskare som vill utvärdera metoden.

Elektroniktidningen skrev om Medfield redan våren 2008. Då använde man en nätverksanalysator från Agilent i kombination med en switchmatris för att mäta på signalerna från de tio antenner som placeras på patientens huvud. Antennerna sitter direkt mot huvudet och arbetar i närfältet.

Skiljer blödning från propp
Nätverksanalysatorn skickar ut en mikrovågssignal till en av antennerna åt gången. Frekvensomfånget är 300 MHz till 3 GHz. Sedan analyseras den signal som tas emot av de andra antennerna. Både amplitud och fas används för att räkna ut dielektricitetskonstanten som är ett indirekt mått på om det skett en blödning eller om det handlar om en propp.

Statistiskt sett har lite drygt 85 procent av strokepatienterna en propp och dessa behandlas med blodförtunnande medicin, en behandling som skulle förvärra en blödning.

I det instrument som Medfield nu ska börja sälja har nätverksanalysatorn från Agilent ersatts av ett PXI-chassi som bestyckats med NI:s nya nätverksanalysator, switchkort och ett FPGA-kort. Utvecklingsarbetet, som gjorts av konsultföretaget Prevas, har reducerat både storleken och kostnaden.

– Vi har också gått från 10 till 12 antenner för att täcka in nacken.

Söker utvecklingspengar
Under hösten planerar företaget att ta in runt 16 miljoner kronor, pengar som behövs för den fortsatta utvecklingen.

Den första kliniska tillämpningen kommer att bli övervakning av patienter som fått en så kallad TIA, en övergående stroke men som löper risk att den förvärras. I dag kontrollerar man patienterna var tredje timme nattetid för att se hur de mår. Det är en uppgift som Stroke­finder skulle kunna göra kontinuerligt.

– Skulle vi larma fel så är det värsta som kan ske att man inte upptäcker förändringen förrän efter maximalt tre timmar. Genom att istället spara tre timmar kan man rädda många hundra miljoner hjärnceller, säger Patrik Dahlqvist.

För monitorering räcker det med bara två antenner, vilket sänker kravet på beräkningsenheten rejält.

Men på sikt är målet att ersätta den datortomografi som görs när strokepatienten kommer in till sjukhuset.

– Med skiktröntgen träffar man rätt i ungefär 95 procent av fallen. Vi är minst lika duktiga.

Om instrumentet blir tillräckligt billigt skulle det kunna hamna även i ambulanserna så att strokepatienterna kan få sin behandling tidigare och därmed minska behovet av kostsam rehabilitering.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)