JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektroniktidningen
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Ted Johansson:

Lär dem att löda!

Min far lärde mig att löda. Att samtidigt och rätt hantera lödkolven, tennet och komponenten som skall fästas på krets­kortet. Att sakta blåsa så att lödröken inte ryker upp i ögonen. Att klara sig utan verktyg som håller komponenten eller kretskortet på plats, trots att det egentligen krävs tre händer för det. Att undvika kallödningar. Att klippa ben.
Visst var det lättare att löda förr! Komponenterna var stora och kretskorten hade hål där man trädde igenom komponentbenen som klipptes av efter lödningen. Inga ytmonterade komponenter små som sandkorn. Socklar för IC-kretsar, inget som krävde speciella maskiner för att lödas på och ännu dyrare maskiner för att lödas loss om det blev fel.

Att jobba med elektronik idag – speciellt om du har en lång högskoleutbildning – handlar väldigt lite om att löda. Antag­ligen är det som med de flesta teknikjobb idag: vi pluggar teori som sällan används men ändå behövs för att förstå vårt jobb, sitter mest framför datorn med olika simuleringsverktyg, samarbetsförmåga i stora projekt är ofta viktigare och rollen efter ett par år är snarare chefens eller projektledarens.

Efter telekombranschens stora neddragningar under de senaste åren har arbetsmarknaden för ingenjörer inom elektronik ofta sett bättre ut än den gör just nu. Så hur får vi unga att välja att plugga elektronik?

Jag har ett förslag: lär dem att löda! Väck intresset tidigt för den underbara värld som är scheman, komponenter, kretskort och lödrök! Låt dem känna ”lukten av elektronik” när man råkat kopplat röd och svart kabel tvärtom!

Nu är jag inte först med detta, dessbättre! Bygg-själv rörelser som Arduino och programmera-själv som Raspberry Pi ruskar just nu om elektronikutbildning, småskalig industri och hobby­elektronik från botten. Bygg dina egna prylar, ju kreativare desto bättre! En vridknapp, en lysdiod, en Arduino för ett par hundralappar och en kodsnutt från din PC kan få lysdioden att blinka olika snabbt och vi förstår hur! Koppla upp på ett breadboard först, löd ihop en mer permanent konstruktion senare. Kör Linux på en Raspberry Pi och låt den styra elektronik via riktig programmering. Och billigare än en skjorta på Dressmann! En hel generation ungdomar som får känna tillfredsställelsen med att ha lött ihop en pryl själv!

Erika Hallhagen skrev i SvD i somras apropå Hälsingehambon och folkdräkter: ”Det var inte bättre förr, men vi har en illusion om det och vill så gärna hålla fast vid den drömmen.”

Jag säger: använd drömmen och låt förr bli en inspiration för framtiden!

Ted Johansson
Styrelseledamot i SER

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)