JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 15 augusti 2020 VECKA 33

HFSS adderar svart låda

En nytt gränssnitt, snabbare simulering och en svart låda. Det är några av nyheterna i HFSS 16.0, Ansys verktyg mikrovågkonstruktion baserat på finita elementmetoden.
– En sak som användarna säkert kommer att uppskatta är att man kan starta upp alla tre verktygen samtidigt, tidigare har man behövt göra det ett i taget, säger Matt Commens p Ansys.

Med HFSS 16.0 går det att växla mellan kretssimulatorn och den kompletta simulatorn via samma gränssnitt där man också kommer åt biblioteket med 3D-modeller av olika komponenter.

En ny funktion som gör det lättare att dela en konstruktion utan att avslöja hur den är gjord är den ”svarta lådan”. Rent praktiskt låser man in konstruktionen i en lösenordsskyddad modul – den svarta lådan – som går att dela med exempelvis en potentiell kund.

– Det är som att skicka ett sampel. Kunden kan testa konstruktionen men inte kopiera den.

Det kan exempelvis handla om mekaniskt enkla komponenter som antenner eller kontakter där man inte vill lämna ifrån sig måtten som skulle göra det enkelt att kopiera komponenten.

Samtidigt kan kunden göra en komplett simulering av hela konstruktionen, ett steg som är nödvändigt om produkten exempelvis innehåller en antenn – en komponent vars funktion påverkas av hur produkten är utformad.

Ansys har också snabbat upp simuleringarna i både frekvensdomänen (finita elementmetoden och momentmetoden) och i tidsdomänen (finita elementmetoden med transienter).

– Allt beror på hur konstruktionen ser ut men simuleringarna går åtminstone 20 procent snabbare, i vissa extremfall har vi sett så mycket som 400 procent.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)