HFSS adderar svart låda
En nytt gränssnitt, snabbare simulering och en svart låda. Det är några av nyheterna i HFSS 16.0, Ansys verktyg mikrovågkonstruktion baserat på finita elementmetoden.Med HFSS 16.0 går det att växla mellan kretssimulatorn och den kompletta simulatorn via samma gränssnitt där man också kommer åt biblioteket med 3D-modeller av olika komponenter.
En ny funktion som gör det lättare att dela en konstruktion utan att avslöja hur den är gjord är den ”svarta lådan”. Rent praktiskt låser man in konstruktionen i en lösenordsskyddad modul – den svarta lådan – som går att dela med exempelvis en potentiell kund.
– Det är som att skicka ett sampel. Kunden kan testa konstruktionen men inte kopiera den.
Det kan exempelvis handla om mekaniskt enkla komponenter som antenner eller kontakter där man inte vill lämna ifrån sig måtten som skulle göra det enkelt att kopiera komponenten.
Samtidigt kan kunden göra en komplett simulering av hela konstruktionen, ett steg som är nödvändigt om produkten exempelvis innehåller en antenn – en komponent vars funktion påverkas av hur produkten är utformad.
Ansys har också snabbat upp simuleringarna i både frekvensdomänen (finita elementmetoden och momentmetoden) och i tidsdomänen (finita elementmetoden med transienter).
– Allt beror på hur konstruktionen ser ut men simuleringarna går åtminstone 20 procent snabbare, i vissa extremfall har vi sett så mycket som 400 procent.