JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Forskningsinstituten ska styras från Göteborg


Statliga Rise – som äger och styr de statliga forskningsinstituten – flyttar från Stockholm till Göteborg. Dessutom tar Pia Sandvik över som vd.

Med motiveringen att Rise vill komma närmare kunderna, verksamheten och medarbetarna rycker Research Institutes of Sweden AB, eller kort och gott Rise, upp bopålarna i centrala Stockholm och flyttar till Göteborg. Exakt när flytten ska gå och vad den nya adressen blir är inte klart.

– Västsverige är ett av Sveriges viktigaste industri- och forskningskluster och med över 1100 anställda i regionen är det ett naturligt val för nya Rise att etablera huvudkontoret i Göteborg. Styrelsen anser att flytten av huvudkontoret skapar ytterligare förutsättningar för det nya Rise att fortsätta växa och bli en ännu starkare och mer konkurrenskraftig aktör i det svenska innovationssystemet, säger Pia Sandvik i ett pressmeddelande.

Hon är idag ordförande i Rise men tar över som vd den 1 juli.

Rise är statens ägarbolag för industriforskningsinstitut. Uppdraget är att samla den svenska institutssektorn och stärka dess roll i innovationssystemet genom effektiv ägarstyrning och arbete med struktur-, effekt- och finansieringsfrågor.

För en månad sedan blev det klart att alla statliga forskningsinstitut skulle samlas under en hatt. Rise styr bland annat Acreo och Sics men klart dominerande storleksmässigt av de 16 instituten är SP i Borås med Swerea i Göteborg som god tvåa. Swerea ägs dock bara till 43 procent av Rise och berörs därför inte i den planerade omstruktureringen av instituten.
 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)