JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Experrtartikel

Expertartikel

Artificiell intelligens (AI) har börjat användas för smart reglering av effekten i tillämpningar som vindturbiner och solenergisystem.

Ett sätt att snabbt få ut mer beräkningskraft till ändnoderna utan att förlita sig på molnet är att använda programmerbar logik, FPGA:er. Parallelliteten hos dessa kan exempelvis användas för att snabba upp neurala nät.

Mats Hellberg, Linear TechnologyLinear Technology:
Verifiera din kraftkonstruktion snabbt och rätt

”Ska man konstruera kraft till elektronik med krav på hög tillförlitlighet blir kravet på korrekt verifiering av konstruktionen större än då tillförlitlighetskraven är lägre. En effektiv metod att verifiera en DC/DC-konstruktion är att jämföra simulerad och uppmätt verkningsgrad”. Det skriver Mats Hellberg, FAE på Linear Technology, i en expertartikel för Elektroniktidningen.

Vidar Wernöe: Snart måste du veta vilka kemikalier din elektronik innehåller

Vet du vilka kemiska ämnen din elektronikprodukt innehåller? Svaret på den frågan är troligen nej. Behöver du veta det och kommer det vara viktigt framöver? Troligtvis.

Engångschips och mätinstrument lika bra som labb, skriver Kristina Reimhult och Jan Wipenmyr på forskningsinstitutet Imego

Fiber ger bättre stål

Kylda fibersensorer ökar möjligheterna att kontrollera processer i extrema miljöer. Det skriver Erik Zetterlund och Åsa Claesson, båda experter inom fiberfotonik på Acreo.

Medicinsk elektronik innebär mer möjlighet än hot för kontraktstillverkaren, skriver Benny Skogberg och Andreas Bergström på Enics.

Johan Rilegård: Bra verktyg kan lyfta systemprestanda 70 procent

Det startar just nu en rad spännande FPGA-projekt baserade på öppen källkodsprocessorn OpenRISC 12000 och den tillhörande utvecklingsplattformen. En viktig drivkraft är verktygskedjorna och de unika verifieringsmiljöerna som ligger i yttersta framkant, ofta benämnt ”bleeding edge”.

Inbyggnadskort har hög effekt och små marginaler, skriver Israel Dubin på Radisys.

Utvecklingen inom trådlös kommunikation går mot att använd flera antenner för att ta tillvara på flervägsutbredningen i radiokanalen, så kallad MIMO (Multiple input multiple output).

Knappt tre år efter att RoHS-direktivet trädde i kraft kommer nu ett förslag till omfattande revision. Kommissionen konstaterar i förarbetet till det nya förslaget att kostnaden och den administrativa bördan för såväl företag som myndigheter för att genomföra och vidmakthålla RoHS-direktivet blev hög. Det är självklart välkommet att omarbetning nu görs för att förbättra situationen, om än det hade varit bättre att göra rätt från början. Problematiken kring hur ett företag konkret och i praktiken säkerställer att en produkt är RoHS-anpassad kvarstår dock.

 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus