JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dagens överraskning: brittiska staten köper halvledarfab

För lite drygt 300 miljoner kronor köper den brittiska staten  en halvledarfabrik för III-V-processer av amerikanska Coherent. Motivet är att säkra tillgången på kretsar till kritiska försvarsprodukter.

Fabriken i Newton Aycliffe, Durham, har olika III-V-processer, inklusive galliumarsenid som kan användas för att tillverka rf-kretsar och fotonikkomponenter till kommunikationsprodukter, rymdtillämpningar och försvarsområdet.

Det senare har fått brittiska försvarsdepartementet att köpa fabriken för att säkra tillgången inom landets gränser. Den kommer att döpas om till Octric Semiconductors.

– Det här förvärvet är en tydlig signal om att vår regering kommer att stödja brittisk försvarsproduktion. Vi kommer att skydda och utveckla vår leverantörskedja för det brittiska försvaret, stödja arbetstillfällen i North East, säkra viktig teknik för våra väpnade styrkor och stärka vår nationella säkerhet, säger landets försvarsminister John Healey i ett pressmeddelande.

Coherent ville göra sig av med den efter det att företaget tappat ett kontrakt med Apple i samband med att konsumentelektronikjätten stoppade utvecklingen av skärmar med ytemitterande lasrar, VCSEL.

Fabriken köptes av dåvarande II-VI år 2017, som själv därefter döpte om sig till Coherent.

Personalstyrkan minskades från 350 anställda till 250 för ett år sedan och fabriken har varit till salu en tid.

Fabriken byggdes ursprungligen med hjälp av pengar från den brittiska regeringen som en DRAM-fabrik för Fujitsu.I början av 2000-talet var anläggningen hemvist för Filtronic Compound Semiconductor innan den delen av verksamheten såldes till RFMD, numera Qorvo.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)