JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 14 augusti 2020 VECKA 33

16 kärnor för industriellt IoT

Brittiska processorutmanaren Xmos har lanserat en 16-kärnig systemkrets med stöd för Gigabit Ethernet. Kretsen är perfekt för industriellt IoT och andra system som både behöver beräkningskraft och snabb kommunikation. Dessutom släpper företaget en förbättrad variant av ljudmodellen.
Xmos är det brittiska uppstartsföretaget som lanserade sig som en FPGA-ersättare år 2007 (länk) men som 2012 positionerade om sig som processorleverantör (länk). Och det senare stämmer bättre med verkligheten eftersom de flerkärniga kretsarna – där varje kärna dessutom kan deras upp i åtta virtuella delar – programmeras i C och inte VHDL.

Det hela kan låta flummigt, men ska vara ytters deterministiskt och dessutom lämpligt för realtidsuppgifter som motorstyrning, industriella nätverk, robotar och ljudsystem.

– Hittills har vi tjänat mest pengar på ljudkretsarna men vi har lärt oss vad vi är bra på och vad vi ska låta andra göra så nu satsar vi på att diversifiera oss, säger Mark Lippett på Xmos.

Företaget anser sig ha hittat en lucka för kretsar som både ska klara tunga beräkningar och kunna kommunicera med omvärlden med hög datatakt. För att klara det har Xmos modifierat arkitekturen i kärnorna så att de klarar två instruktioner per klockcykel, fyrdubblat minnet och adderar block för Mac-lagret i Ethernetprotokollet. Det senare klarar 10/100/1000 Mbit/s.

Men kanske viktigare är den nya varianten av utvecklingsverktyget Composer Studio och tillhörande bibliotek som ska göra det enklare att programmera kretsarna. Xmos passar också på att släppa ett nytt utvärderingskort.

Så vad ska man ha Xcore-200 till?


– Den kan göra datainsamling på flera kanaler och samtidigt hålla koll på tiden. Du kan använda den till styrning av rörelser hos robotar, för haptiktillämpningar, i olika typer av gateways och mycket annat.

Xcore-200 kommer i en rad modeller med olika antal kärnor och minnesstorlek liksom med eller utan Ethernet och USB. Beroende på modell ligger priset på cirka 3 dollar upp till 10 dollar.

Xmos passar också på att lansera en ny variant för ljudsystem med den förbättrade kärnan. Den kostar strax under 2 dollar.

Specifikation:

• 8, 10, 12 eller 16 kärnor
• upp till 2000 Mips
• 128, 256 eller 512 kbyte SRAM
• 1 eller 2 Mbyte flash
• 10/100/1000 Ethernet plus webbserver
• USB 2.0
• 88 generella in- och utgångar
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)