JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grattis Axis - årets fotonikföretag!

Grattis Axis – årets fotonikföretag!

Det blev säkerhetsföretaget Axis som kammade hem priset ”The Optics and Photonics Company of the Year 2015” när det delades ut idag av branschorganisationen Photonicsweden.
– De senaste två, tre åren har vi fokuserat på små startupföretag, i år går priset till ett stort företag som växer och som baseras på optik, sade Magnus Breidne när han avslöjade vinnaren.

Det som startade i ett studentrum har på 30 år vuxit till 2100 anställda och en omsättning på 5,5 miljarder kronor. Kurvan pekar dessutom brant uppåt för Axis nätverksbaserade övervakningskameror och andra säkerhetsprodukter.

Företaget ägs visserligen sedan ett halvår till knappt 90 procent av Canon men kommer trots affären att förbli en självständig del inom den japanska koncernen. För att markera att Sverige förblir basen beslutade företaget i juni att bygga ett nytt huvudkontor i Lund på 32 000 kvadratmeter och plats för 1100 personer.

Även om Axis fick pris som fotonikföretag så startade företaget med att utveckla protokollöversättare till IBM-datorer år 1984. Först 1996 började företaget experimentera med digitala nätverkskameror men det var först när säkerhetsmarknaden insåg att kamerorna gick att använda till annat än att övervaka kaffebryggaren som utvecklingen tog fört.

Axis har dotterbolag i 40 länder men framförallt 75 000 partners i 179 länder som säljer produkterna och i många fall också gör kundanpassningar av systemen.

– Våra partners är en nyckel till framgången, en annan att vi hela tiden utvecklas, sade Anders Johanesson på Axis när han tog emot priset.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)