JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Framtidens robotar ska utvecklas i Mälardalen

Idag säger Elektroniktidningen grattis till Akademin för innovation, design och teknik på Mälardalens Universitet, som får 111 miljoner kronor att spendera på utveckling av avancerad automatisering och robotteknik för den tillverkande industrin.

48 miljoner kommer från KK-stiftelsen, 23 miljoner från universitetet och 40 miljoner från  industriella partners – ABB, Volvo CE, Ericsson, Alfa Laval, Hitachi Energy och Skanska.

Satsningen sprids över åtta år. 

Projektet heter Marc (MARC) och leds av Thomas Nolte.

 – Utvecklingen av portabla, smarta och effektiva automationslösningar är viktiga steg mot en cirkulär ekonomi, säger han.

Flexibilitet och anpassningsbarhet är ledord. Samma robotsystem ska kunna återanvändas i olika applikationer och för olika kunder. Därmed ska automation och robotar kunna användas där det idag inte är lönsamt. Snabba omställningar inom produktion ska  även möjliggöra cirkulär produktion. 

Utmaningarna är flera. Det finns ett behov av förbättrad människa–maskin-interaktion och det krävs bättre förutsättningar för avancerad styrning av distribuerade robotsystem.

KK-stiftelsen tror att satsningen kommer att stärka Sveriges ställning inom smart industri och hållbar produktion. Detta är områden som Sverige redan är ledande inom, enligt KK-stiftelsen.

Marc finansieras som en del av KK-stiftelsens program Forskningsprofiler. 

I satsningen finansieras 26 personer inklusive sex nya doktorander och fem nya postdoktorer.

Forskningsprofiler är ett strategiskt program som ska stödja profilering av lärosäten och forskningsmiljöer. 

Det riktar sig till forsknings- och utbildningsmiljöer som kommit långt i sin utveckling och har tydliga ambitioner för framtiden. 

Programmet förutsätter att lärosätesledning och berörd forskningsmiljö väljer ut ett avgränsat forskningsområde där det finns förutsättningar för internationell positionering och vetenskapligt genomslag.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)