JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. HP och Sun bråkar om realtids-Java

Hewlett- Packard får stöd för sin realtidsversion av programspråket Java från den industriella standardiseringsgrupp NCITS. Samtidigt fortsätter Sun arbetet med sin egen realtidsversion.


Hewlett-Packard och den amerikanska standardiseringsgruppen NCITS, National Committee for Information Technology Standardisation, tidigare känd som X3, skall samarbeta för att standardisera en realtidsversion av Java. Det uppger källor som citeras av den amerikanska branschtidningen Electronic Engineering Times webbsidor.

Tanken är att spika specifikationer för olika realtidstillämpningar samt ett gränssnitt för realtidsoperativsystem. Detta skulle öppna dörren för Javautveckling på olika plattformar i tidskritiska tillämpningar, som exempelvis flygplansstyrning.

Standardiseringsarbetet kommer att ske i nära samarbete med "Real-Time Java Working Group", det industrikonsortium som leds av Hewlett-Packard.

Sun står fortfarande utanför HP:s konsortium. Istället utvecklar företaget en egen realtidsversion av Java på vad som kallas "öppna villkor".



Ingen nyhet


Striden mellan Hewlett-Packard och Sun började redan i våras när de båda företagen lanserade olika versioner för Java i inbyggnadstillämpningar. Innan årets Embedded Systems Conference i San José var både HP och Sun överens

om en grundläggande specifikation för realtidsversionen av Java. Men under konferensen splittrades företagen.

Sun meddelade också nyligen att källkoden till Java kommer att bli gratis, precis som för Linux och Perl. Att företaget tvingas släppa kontroll över källkoden kan leda till en ökad användning av Java.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)