JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronikföretag heta hos riskkapitalister
Snabbväxande it-företag pekas ut som riskkapitalisternas favoritföretag när Dagens Industri presenterar listan från Riskkapitalföreningen över de svenska tillväxtföretag som attraherade mest riskkapital i fjol. Men sanningen är att 8 av 19 företag har starka kopplingar till elektronikindustrin.
Ohotad etta på listan är den välkända svenska musiksajten Spotify. Företaget som gång på gång beskrivits som en framgångssaga men som tyngs av brakförlust. I november ifjol tog företaget in 1,6 miljarder kronor från Silicon Valley-bolaget Technology Crossover Ventures.

Men om Spotify hårdnackat hävdar att fokus inte ligger på att gå med vinst utan att växa snabbt, så är utmaningen för de flesta andra snarare att klara att balansera utveckling och tillväxt.

Flexenclosure – tvåan på topplistan – är ett typiskt sådant exempel (se intervju med företaget). Företaget utvecklar och tillverkar strömförsörjningslösningar till telekom- och datasystem som främst tar energin från vind och sol. Och i fjol drog företaget in 160 miljoner kronor i riskkapital (länk) – pengar som ska användas för att vidareutveckla produktportföljen.

– Potentialen är mycket stor i länder som Afrika och Indien, säger Claes de Neergaard, vd för Industrifonden, till DI.

Bland övriga företag på listan har åtminstone sju elektronikanknytning.

Linköpingsbolaget Zenterio – sexa på listan som drog in 160 miljoner i fjol – utvecklar exempelvis operativsystem för interaktiv TV och digitalboxar. Grundarna jobbade en gång i tiden på Nokia i staden och idag löser företagets operativsystem problem för systemintegratörer som Ericsson, Huawei, Alcatel-Lucent och Cisco.

Stockholmsföretaget Scibase – nia på listan som attraherade 55 miljoner i fjol – är ett medicinteknikföretag som utvecklat utrustning som genom att mäta hudens impedans kan skilja mellan dödliga och ofarlig hudfläckar (länk).  

Uppstartsföretaget Mantex  – elva på listan som attraherade 30 miljoner – använder röntgenteknik för att mäta fukt i exempelvis träflis. Företaget grundades för tio år sedan har en produkt men behöver pengar för att snabba på tillväxten (länk).

Eslövföretaget Magcomp – 14:e på listan drog in 30 miljoner i fjol – utvecklar teknik som kan användas för energieffektiv induktionsuppvärmning och induktiva komponenter med hög verkningsgrad. Företagets teknik har rötter i forskning vid Lunds Tekniska Högskola och idag är siktet ställt på en internationell expansion (länk).

Kistaföretag Scint-X – 15:e på listan som drog in 30 miljoner – utvecklar en röntgenscintillator som ger HD-kvalitet på digital röntgen. Pengarna ska användas för att för att "knyta ihop säcken runt tekniken" och starta volymtillverkning (länk)

Linköpingsbaserade Narrative (fd Memoto) – 18:e på listan som attraherade 20 miljoner – har tagit fram en liten men avancerad så kallad life-logging-kamera, som fästs på kläderna tar bilder var 30:e sekund.

Sen ska vi inte glömma Hasselblad i Göteborg, åtta på listan nedan. Företaget som under många år utvecklat kameror med världsrykte och som trots övergången till digital teknik fortfarande står sig när det gäller att leverera den allra vassaste kvalitén. Företaget attraherade 78 miljoner i  riskkapital i fjol och i nästa utgåva av Elektroniktidningen kan du läsa om hur företagets utvecklingsavdelning i Göteborg lyckas med uppdraget att ständigt förbättra kamerornas bildkvalitet.

De 19 tillväxtbolag som fått in mest riskkapital under 2013. Bakom lista står Riskkapitalföreningen som sammanställt den åt Dagens Industri.
Företag
Belopp (Mkr)

TeknikInvesterare
Spotify1645Musik på nätet
Technology Crossover Ventures

Flexenclosure160Utvecklar strömförsörjning för telekom

Industrifonden, Andra AP-fonden mfl

Magine125TV-tjänst på nätet
Varenne, Nordstenen, Martin Dahlin mfl

Wrapp99Pressentkort på nätet
Greylock partners, Atomico, Creandum, American Express, SEB Private Equity och Qualcom Ventures

Pharmalink96Läkemedel
Industrifonden, Investinor

Zenterio90Utvecklar operativsystem för interaktiv TV och digitalboxarScope
Smartfish78LäkemedelIndustrifonden mfl
Hasselblad55KamerorIndustrifonden
Scibase43Medtek

Fouriertransform, SEB Venture Capital, Omega Funds, SEB pensionsstiftelse, privatpersoner
Axiomatics30Mjukvara
Funding will be led by Montero coach and capital Almi invest och existerande investerare

Mantex30Mätteknik
Industrifonden mfl
Itrim27Friskvård
Industrifonden mfl
Sticky25
Utvecklar programvara utnyttjar ögonföljningsteknik för att mäta effektiviteten av annonsering 
Northzone, Conor Venture Partners

Magcomp22Hårdvara
Industrifonden
Scint-X
20HårdvaraNXT2B
Qwaya20
Utvecklar ett molnbaserat verktyg för annonsering på sociala medier
Industrifonden och Zubito

InRiver20
Utvecklar mjukvara för digital produktinformation
Industrifonden mfl

Narrative (fd Memoto)
20Life-logging-kamera
True Venture, LDV Capital, Passion Capital

Donya Labs
10
Utvecklar programvaran för att automatiskt optimera avancerad 3D-grafik
SEB Venture Capital riktad nyemission

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)