JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt patent ger HD-kvalitet på röntgen

Svenskt patent ger HD-kvalitet på röntgen

UPPDATERAD Med fyra egna patent i portföljen är Kistaföretag Scint-X nu redo att starta volymtillverkning av sin unika röntgenscintillator som ger HD-kvalitet på digital röntgen. Tillverkningen ska ske i Kista.
- Ja, vi har kommit väldigt nära vår första volymorder. Vi räknar med att tillverka tusentals röntgenscintillatorer om året, säger företagets vd Mikael Andersson till Elektroniktidningen.

Han gick på tisdagsmorgonen ut med ett pressmeddelande om att företaget har fått 22 miljoner kronor i nytt aktiekapital och en helt ny storägare – riskkapitalbolaget NXT2B, grundat av den kände medicinteknikforskaren Bengt Ågerup.

Fil. dr. Bengt Ågerup var forskare och utvecklare på Pharmacia på 1980-talet och arbetade bland annat med den kroppsegna substansen hyaluronsyra.

1987 grundade han medicinteknikföretaget Q-Med som blev en stor framgång med sina medicinska implantat, framför allt produkten Restylance. Q-Med gjorde Bengt Ågerup till miljardär när han sålde företaget till fransk-schweiziska Galderma 2011.

NXT2B går in med 14,4 miljoner kronor och två av de nuvarande ägarna, riskkapitalbolagen Conor Venture Partners och Praktikerinvest, går in med 7,6 miljoner kronor.

- Vi kommer nu att kunna ta en stark position på den internationella digitala röntgenmarknaden, säger Mikael Andersson.

Scint-X har sedan starten fått 54 miljoner kronor i riskkapital och forskningsbidrag. Statliga Vinnova har aktivt stött företagets utveckling med olika forskningsbidrag.

Företaget Scint-X har sina rötter i KTH-professorn Jan Linnros forskning om en ny typ av scintillatorer som förbättrar upplösningen och kontrasten av digitala röntgenbilder.

Den patenterade Scint-X-tekniken baseras på mikromekanik där man utgår från en kiselskiva som är lika stor som röntgendetektorn och etsar mikrometersmå porer genom skivan. Porerna är 30 eller 78 mikrometer i diameter och 200-500 mikrometer djupa.

I dessa porer smälts sedan de scintillerande materialet i en egenutvecklad process.

Det scintillerande materialet omvandlar det osynliga röntgenljuset till synligt ljus  som fångas upp av en vanlig bildsensor.

- Vi förbättrar röntgenbilden med 200-400 procent utan att stråldosen behöver höjas. Det är en dramatisk skillnad mot dagens teknik. Vi ger helt enkelt HD-kvalitet åt digital röntgen, säger Mikael Andersson.

Hittills har Scint-X fokuserat på tandläkarmarknaden och det är där som de första kunderna kommer att finnas.

- Det tog lång tid att utveckla tekniken, men har gått väldigt lätt att sälja. Egentligen vill alla tillverkare av röntgendetektorer ha en skarpare bild och vi har en lösning på kundernas problem, säger Mikael Andersson till Elektroniktidningen.

Produktionen sker i två steg. Scint-X låter en underleverantör etsa porerna i chipet, medan den patenterade tekniken att smälta ned scintillatormaterialet i i porerna görs i de egna lokalerna i Kista.

- Vi har patent som visar vad vi gör, men inte hur vi gör det. Därför kommer vi att tillverka scintillatorerna själva, säger Mikael Andersson och flaggar för att Scint-X nu kommer att anställa mer personal.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)