JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EMC blir svårare på höga frekvenser

Kunskapen om EMC är god i industrin idag. Men när frekvenserna går uppåt ett par tiotals gigahertz blir det värre. Det menade Dag Björklöf på Semko och Ingvar Enqvist på Elsäkerhetsverket när de satt i Heta Stolen.


- Dagens ingenjörer lär sig bygga störningsfritt på högskolan, och åtminstone på större företag är kunskapen om EMC relativt god, sade Dag Björklöf.

- Men problemen blir knepigare när frekvenserna ökar. Det blir mycket svårare både att konstruera rätt och att mäta emission på rätt sätt när frekvenserna når upp till tiotalet gigahertz och däröver, sade han.

Ingvar Enqvist från Elsäkerhetsverket tyckte också att kunskapen om bestämmelserna kring EMC numera är någorlunda väl spridda i industrin.

- De flesta vet att det finns ett EU-direktiv om EMC, och de vet också att det går ut på att man inte får sälja produkter som stör eller produkter som kan störas, sade Enqvist.

Han höll dock med om att det fortfarande rådde viss förvirring om vad som står i lagen och vilka konsekvenserna kan bli om man inte uppfyller bestämmelserna.

- Vi har nu testat ett hundratal produkter och lärt oss en hel del. Så i framtiden kommer vi på Elsäkerhetsverket att bli tydligare och gå ut med mer information, sade han.

Än så länge har inget fall av brott mot EMC-lagarna gått till domstol i Sverige. Det har däremot hänt i Storbritannien. Där har man ett annat regelverk som gör att domstolen är enda möjligheten att stoppa produkter som inte klarar bestämmelserna, förklarade Enqvist.



Kunnig personal


De EMC-hallar som finns i Sverige idag fick generellt sett gott betyg. Personalen där kan tillräckligt mycket om såväl fysiken som juridiken kring EMC, menade både Dag Björklöf och Ingvar Enqvist. Men de reste också farhågor för att kunskaperna och utrustningen kanske inte räcker till överallt för mätning av framtida höga frekvenser.

På frågan om EMC är ett handelshinder svarade Dag Björklöf att det i så fall är ett positivt sådant. Det gynnar ju svensk industri att inte vilka produkter som helst får säljas här, resonerade han.

Ett problem är dock att EMC-bestämmelserna är olika i exempelvis Europa, USA och Ryssland. Dessa skillnader håller dock på att harmoniseras, om än inte så fort som vissa önskar.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)