- Det har definitivt tagit längre tid än jag hoppades. Men nu ser vi hur operatörer i både Europa och Amerika driver på UMA. Det finns ett antal drivande tillverkare, och vi är med hos dem, säger Nanoradios vd Pär Bergsten när Elektroniktidningen träffar honom under mässan Mobile World Congress i Barcelona.
Med UMA, Unlicensed Mobile Access, kan en för ändamålet utrustad mobil växla mellan wlan och mobilnätet (GSM, GPRS eller UMTS). Där wlan-täckning finns används den, och samtalet kopplas automatiskt över till mobilnätet när wlan-täckningen upphör. Tekniken kallas även GAN, Generic Access Network. Till skillnad mot femtoceller, som ger liknande funktioner, behövs ingen speciell basstation så länge telefonerna har inbyggt wlan jämte mobilfunktionerna.
På mässan berättade Nanoradio att företagets modul nu ska tillverkas av Samsung Electro-Mechanics i Korea, i volymer stora nog att tillgodose mobiltelefonmarknadens krav. Men på frågan om det även är Samsungs mobiltelefoner som modulerna ska sitta i så vill inte Pär Bergsten svara.
- Det är en av de stora mobiltillverkarna. Jag kan inte säga vilken, säger han.
Att det är Samsungs dotterbolag som ska tillverka modulen är dock inte det enda som tyder på att Samsung även är mobiltillverkaren i fråga. Samsung är även den mobiltillverkare som satsat mest på UMA, med åtminstone sex UMA-modeller lanserade, dubbelt så många som någon annan.
Sedan tidigare har modulen producerats i en keramisk kapsel (LTCC) av en japansk tillverkare. Ungefär 150 000 exemplar från den produktionen har sålts och sitter bland annat i en webbkamera från LG Electronics och en mediaspelare från Iriver. Men de volymerna av allt att döma att blekna i jämförelse med de nu aktuella projekten.
- Det här är året när vi går till kommersiell succé, säger Pär Bergsten.