Tanken med VCX är att strömlinjeforma handeln med IP-block - processorkärnor, DSP-kärnor, PCI-gränssnitt med mera - så att det ska gå fortare och bli enklare att bygga morgondagens stora kretsar, de som kallas system-på-kisel. Arbetet med VCX har pågått i två år.
- Vi vill bli en motsvarighet till
New York-börsen för elektronikkonstruktion, säger VCX chef Andy Travers.
Och även om liknelsen haltar en smula är VCX helt klart ett stort steg i riktning mot visionen om morgondagens konstruktionsarbete, där virtuella komponenter laddas ned från Internet och tillsammans med återanvändbara versioner av egna IP-block sätts samman med hjälp av lämplig programvara och byggs ihop till kisel med miljontals transistorer. Flera analytiker tror att själva handelsplatsen i sig kommer att påskynda utvecklingen.
- Formella problem och kontraktsjuridik har varit stora flaskhalsar för IP-användning. Att licensiera ett avancerat IP-block har kunnat ta upp till ett år och kosta en miljon dollar enbart i advokatarvoden. Med VCX kan företagen förkorta tiden till marknaden, säger Jim Tully på analytikerfirman Dataquest.
Han menar att när handeln kommer igång på allvar så kommer konstruktörerna i större utsträckning att köpa in IP-block i stället för att själva konstruera vissa element.
I synnerhet gäller det enklare saker, exempelvis PCI-gränssnitt. För större element, som processor- eller DSP-kärnor, kommer det att ta längre tid innan handeln blir stor. Dataquest tror att IP-marknaden fyrdubblas från dagens nivå fram till år 2005, för att då omfatta tre miljarder dollar.
Krångliga att använda
Alla är dock inte lika imponerade. Den främsta kritiken riktar sig mot att VCX tjänster alltjämt är rätt krångliga att använda, trots löften om motsatsen.
- När man ska sälja något där så tar det många timmar bara att fylla i alla data som krävs för specifikationen, även för ett enkelt IP-block, säger Drew Wingard, teknisk chef på Sonics som gör mikronät för system på kisel. Han säger också att han inte avundas den konstruktör som ska försöka utvärdera informationen för att besluta sig om ett köp.
Ett skäl till krångligheten är att VCX-sajten fullkomligt kryllar av funktioner, många av dem är resultatet av långa förhandlingar mellan medlemsföretagens advokater.
Dessutom finns gott om möjligheter att ladda hem, utvärdera och prova IP-block. Jämförelsen med aktiehandel haltar ju djupare man gräver i sajtens innehåll. Men förmodligen kommer den att nå viss framgång ändå. Alla IP-intressenter har nu ett gemensamt forum, och även om det inte är perfekt så går det att använda.
Ett 40-tal medlemmar
För att utnyttja VCX tjänster måste man vara medlem, och idag finns ett 40-tal sådana.
Bland medlemmarna finns förstås rena IP-företag som Arm, Arc och Mips, och kontraktshalvledarföretag som Chartered och TSMC. Men här finns även storföretag som Motorola och Hitachi, halvledartillverkare som Infineon, Conexant och Xilinx, systemtillverkare som Sun och Mitsubishi, verktygsleverantörer som Synopsys och Mentor Graphics samt konsulter som Tality.
Dessutom finns här ett par skotska småföretag, vilket förklaras av att VCX är beläget i den skotska staden Livingston och får visst stöd av Scottish Enterprise, en organisation som ungefär motsvarar svenska Nutek.
Adam Edström