JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. National tror på trådlös telefoni

National Semiconductor har köpt det holländska konstruktionshuset Sitel Sierra.

- Nu stärker vi vår position inom trådlös telefoni enligt DECT-standarden, säger Roland Andersson, chef för Nationals affärsutveckling i Europa.

Sitel är specialiserade på komponenter för trådlös kommunikation. Syftet med köpet är att kombinera Sitels kunskaper om basstationer och basbandskomponenter med Nationals kompetens på radiosidan.

National satsar nu hårt på DECT-marknaden, som man tror kan expandera nästan lika kraftigt i slutet av 90-talet som GSM gjort under början av det.

- Förra årets såldes det drygt miljonen DECT-telefoner till europeiska hushåll. År 2000 tror vi att det säljs 20 miljoner, spår Roland Andersson, chef för Nationals affärsutveckling i Europa och en av de drivande krafterna bakom köpet av Sitel.

DECT är en europeisk standard för trådlös telefoni på korta avstånd. Räckvidden för en basstation är 400 meter utomhus och cirka 70 inomhus. Ett DECT-nät är den sista länken från telefonnätet ut till användaren.

- Vi tror framför allt på användning i bostadsområden, där man vill röra sig fritt i trädgården och närmiljön.

Andra användningsområden är på kontor, fabriker och i stadskärnor där GSM-nätet ofta är överbelastat.



Integrerar passiv komponent


Nationals satsning på trådlös telefoni är inte ny. Redan i september förra året köpte National en teknik för att integrera passiva komponenter på substrat från Hughes Aircraft.

Tekniken kallas LTCC, low temperature cofired ceramic, och innebär att man kan integrera resistorer, kondensatorer och induktanser i ett flerlagerssubstrat. Själva skikten i substratet utgör alltså resistanserna etcetera. På substratet monterar man sedan sina aktiva komponenter.

LTCC var från början militär och utvecklades som en del av det numera nedlagda SDI-projektet, också kallat stjärnornas krig. Med tekniken krymper radiodelen i telefonen till en fjärdedel av vad den är idag.

När National som första tillverkare presenterade en komplett DECT-telefon på Telecom 93 var intresset för GSM på topp. Nu har begränsningarna med GSM börjat bli uppenbara, inte minst överbelastningen i stadskärnor, och där är DECT ett bra alternativ, anser National.



Kompletterar GSM


En DECT-telefon kostar ungefär en tredjedel så som en GSM-telefon att tillverka, mycket beroende på kortare räckvidd och enklare protokoll. Jämfört med GSM är ljudkvaliteten också mycket bättre. Tanken är att DECT också ska kunna användas för datakommunikation såsom ISDN.

- Men DECT är ingen konkurrent till GSM, utan snarare ett komplement, förklara Roland Andersson.

Det finns planer på att integrera GSM- och DECT-systemen i samma telefon. Redan idag genomför Volvo och Telia ett försök med detta på fabriken i Göteborg. DECT används lokalt i fabriken för att snabbt kunna nå servicetekniker vid produktionsstörningar. När teknikerna åker utanför fabriken slår telefonen automatiskt om till GSM.

Mikael Zackrisson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)