Mönsterkort som tillverkas utan bly och bromerade eller klorerade flamskyddsmedel kan numera förses med miljömärket Svanen. De första Svanmärkta korten väntas komma i början av nästa år.
- Vi har valt att ha ganska få, men tydliga kriterier, säger Erik Sylwan på SIS Miljömärkning, det bolag som står bakom Svanen.
Det innebär att man tillåter högst 0,09 viktprocent klor eller brom i flamskyddsmedlet. Det gäller både kortet och lödmasken. Kortet får också högst innehålla 0,1 viktprocent bly. Så långt är det ganska enkelt för mönsterkortsproducenten.
Lite knepigare blir det när ingredienserna i flamskyddsmedlen ska redovisas. För här anger inte SIS Miljömärkning förbud mot någon enskild kemikalie. I stället utgår man från EU:s kemikaliedirektiv. Sålunda är det mönsterkortsproducenten som måste bevisa att inga kemikalier används som kan ge cancer, ärftliga genetiska skador, nedsatt fortplantningsförmåga eller fosterskador. På EU-språk heter detta att medlen "inte får uppfylla riskfraserna R45, R46, R60 samt R61".
Alla kemikalier som säljs inom EU är i förekommande fall märkta med dessa fraser, och för att få Svanmärkning måste mönsterkortstillverkaren bifoga en komplett lista över alla flamskyddsmedel som används, med fullständigt kemiskt namn och så kallat CAS-nummer - en annan EU-benämning.
Trots mönsterkortsbranschens konjunkturproblem har intresset varit stort under remisstiden, enligt Erik Sylwan. Han tror också att en svanmärkning kan hjälpa tillverkarna inför omställningen till EU:s så kallade RoHS-direktiv, det som bland annat förbjuder bly i elektronik från år 2006.
- Jag räknar med att de första Svanmärkta
korten kommer under våren, säger han.
För att få sätta dit märket krävs också att man betalar en avgift på 0,3 procent av omsättningen på de aktuella produkterna, alltså ett pålägg på 15 öre för ett mönsterkort som kostar 50 kronor. Dock får endast själva kortet märkas med Svanen, den får inte sättas på utsidan av lådan. Där får det bara stå att produkten innehåller Svanmärkta mönsterkort.
SIS Miljömärkning går nu vidare med andra elektronikprodukter.
- Inom tre till fem år kanske vi kan ha svanmärkning för komponenter eller färdiga kretskort, säger Erik Sylwan.
Adam Edström