JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fixar sena ändringar i jätteasic
Syntesgiganten Synopsys lanserar ny produktsvit. Största nyheten är ett hjälpmedel som hanterar sena ändringar av kretsens funktion.

I centrum för Synopsys nylansering står en finslipad version av företagets käpphäst, syntesverktyget Design Compiler. Nykomlingen sägs ge bättre kretsar, mätt både i timing och yta, jämfört med tidigare versioner.

Företagets egna tester visar att 85 procent av konstruktionerna blev 23 procent snabbare i genomsnitt. Ytan krympte med runt en femtedel för ett lika stort antal kretsar.

Övriga konstruktioner blev i vissa fall långsammare eller större, men det ligger dessvärre i alla syntesverktygs natur. Slutresultatet beror helt på hur man skriver sin hårdvarubeskrivande kod.

Förbättringarna förklaras av att verktyget blivit bättre på att optimera grindar och förutsäga timing. Det använder exempelvis tredimensionella fördröjningsmodeller och hanterar celler med ett stort antal olika drivstyrkor. Synopsys har även lyft sviten vad effekt och test anbelangar.

Det största nytänkandet ligger dock i ett påfund vid namn ECO Compiler, där ECO står för Engineering Change Order. Verktyget klarar funktionsändringar som måste göras när kretsen nästan är färdigkonstruerad.

Sena ändringskrav kan annars vara verkliga gissel som tvingar konstruktören att antingen börja om från början med en ny syntesvända eller att försöka ändra i den syntetiserade nätlistan för hand. Båda alternativen tar tid och risken är dessutom stor att man inför fel, åtminstone om man ger sig på nätlistan för hand, vilket är vanligast.



Först på marknaden


ECO Compiler är marknadens första verktyg som hanterar detta problem. Det syntetiserar den uppdaterade konstruktionsbeskrivningen men ändrar inte den befintliga nätlistan mer än nödvändigt. Balansgången klaras med hjälp av matematiska metoder. Placering och ledningsdragning förblir också intakt i gynnsamma fall. Verktyget kostar en bra slant, nästan en miljon kronor, men man sparar i gengäld dyrbar projekttid.

Med Synopsys 97 vänder sig företaget till konstruktörer i teknikens absoluta framkant. Sedan kan man ju fråga sig hur många som faktiskt utvecklar 0,18 μm- kretsar som skall gå i 500 MHz. Men med den snabba teknikutvecklingen dröjer det förmodligen inte många år tills kretsar av den digniteten är vardagsmat. Och just det är Synopsys strategi - klarar man spjutspetskunder idag, klarar man normalanvändare i framtiden.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)