JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intels nästa storsäljare
Det mesta var redan känt när branschjätten Intel den 6 maj officiellt lanserade sin nya processor Pentium II. Att detaljerna inte går att hålla hemliga är förståeligt, Intel har redan levererat över 100 000 processorer till utvalda kunder.

Den största nyheten var att priset hamnade cirka 50 dollar över förhandstipsen och att processorn finns i en 300 MHz-version. Det senare visar att Intels 0,35 μm-process fungerar mycket bra och det förra att man känner sig ohotad av konkurrenten AMDs K6-processor som lanserades för en dryg månad sedan.

En annan förklaring är att Intels tillverkningskapacitet är ansträngd och att företaget därför vill begränsa efterfrågan på det ytmässigt stora chipset.

Pentium II är en vidareutveckling av Pentium Pro med MMX-tillägget och finns i 233, 266 och 300 MHz för stationära datorer. Användare av bärbara datorer får tåla sig till slutet av året innan de får ett prestandalyft. Det kommer först när Intel får fart på sin 0,25 μm-process och processorns effektförbrukning kan sänkas till rimligare nivåer.

Den nya processen kommer dessutom att sänka priset på 300 MHz-modellen rejält.

Pentium II kommer till att börja med ta plats i kraftfullare persondatorer och mindre servrar. Den äldre Pentium/MMX kommer åtminstone året ut att vara förstahandsvalet för de flesta persondatorköpare och för större servrar är det Pentium Pro som gäller.



Svårt finna alla fel


Intel har en imponerande skara datortillverkare i ryggen, bland annat marknadsledarna Compaq, IBM och Hewlett-Packard plus ytterligare cirka 100 mindre leverantörer. Konkurrenten AMD har fortfarande inte lyckats slå sig in hos någon av de stora datortillverkarna med sin K6-processor.

Trots att Intel enligt uppgift lagt ner 250 miljoner dollar på testning dök det strax före lanseringen upp rykten på Internet om fel vid flyttalsberäkningar. Till skillnad från 1994, då den så kallade Pentiumbuggen skapade stora rubriker, avfärdade Intel denna gång inte ryktena. Istället har företaget undersökt felet och kommer att rätta till det i nästa version. Under tiden finns en programlösning tillgänglig på företagets hemsida.



Ny sockel - nytt byggsätt


Med Pentium II introducerar Intel ett nytt byggsätt. Processorn sitter på ett dotterkort med den nya kontakten slot one. På kortet finns 512 kbit nivå 2-minne (L2), av typen burst SRAM, som klockas med halva processorhastigheten. Processorns interna nivå 1-minnet (L1) är 32 kbit stort.

233 MHz-modellen kostar 636 dollar, 266 MHz-modellen 775 dollar och för 300 MHz får man punga ut med hela 1 981 dollar. Alla priser i kvantiteter om 1 000 stycken. Som jämförelse tar AMD 469 dollar för en 233 MHz processor. I dagsläget är dessutom moderkortet till K6:an mycket billigare än till Pentium II.

En utförligare beskrivning om x86-arkitekturen finns i specialen i föregående nummer av Elektroniktidningen.

Per Henricsson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)