JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Det började med ett bankfack

Med en elektronisk regel för bankfackslås kom elektroniken till Gäddede i början på sjuttiotalet.

Gäddedes elektroniska anor sträcker sig tillbaka till 1972 då Bo Gunnar Sandström drog igång legotillverkaren Gäddede Industri AB (Giab), som då bland annat gjorde elektronik för bankfackslås. Företaget gick i konkurs 1982 men tillverkningen, som nu bland annat bestod av kodlås för Bewator, togs över av de anställda som startade bolaget Gelab. Familjen Sandström började om från början med Santel. Bo Gunnar Sandström bemannar idag Santels kontor för affärsutveckling i Östersund, medan sonen Mårten är VD.

1989 förhörde sig två taxiförare från grannbyn Jormvattnet om det fanns något jobb de kunde göra åt Gelab. De kom igång med kablagemontering, och så uppstod elektronikföretaget Jormvattnets taxi och lego AB. Idag är de fem anställda, och har nyligen diversifierat verksamheten ytterligare genom att även ta över en livsmedelsbutik.



Samhall anställer


Samhallkoncernen, som hade en verkstad i Gäddede med anor från 1960-talet, började med elektronikmontering i mitten av åttiotalet. Förra året köptes verksamheten av tre anställda.

Efter initialerna i deras förnamn fick firman namnet BKS Elektronikmontering. De flesta i verksamheten är dock fortfarande formellt anställda av Samhall och dess norska motsvarighet.

Erri Ramp, som tillverkar flygplatsutrustning, startades av Claes-Håkan Nordlund 1993. Han har tidigare arbetat bland annat vid FFV och Airport Technology i Östersund. Enbart tillverkningen ligger i Gäddede.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)