JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lätt jobb få nätjobb
Platsförmedlingarnas tjänster på Internet har mognat. Ingenjörerna har mest att hämta. Att hitta jobb är lätt. Medan antalet arbetslösa i Sverige under det senaste åren har legat kring halvmiljonstrecket har elektronikkonstruktören kunnat glädja sig åt en lysande arbetsmarknad.

Storföretagen har ropat efter fler ingenjörer, de små konsultfirmorna har öppnat plånboken och platsförmedlarna har öppnat Internetkontor som ska göra det enklare för ingenjörer och företag att finna varandra.

En av de mest intressanta sajterna för en jobbsökande konstruktör torde naturligtvis vara Ericssons egen databas med lediga platser.

13 000 - 14 000 gånger per månad laddar någon ner en webbsida från företagets jobbserver, och enligt Petter Hagander, som ansvarar för sidorna, ökar antalet träffar med uppåt ett par tusen per månad.

- Det är bra respons på den här typen av annonser, och det är ju ingen överraskning att det är den typen av folk vi söker som också är vana vid att använda nätet, säger Petter Hagander.

Men vågar man skicka en ansökan via e-mail? Oftast när man tänker på jobbansökningar ser man väl framför sig en genomarbetad, noggrant korrekturläst text, utskriven på Svenskt arkiv-papper?

- Många skickar ett mail där det står 'jag skickar en ansökan...', och så kanske de bifogar sitt CV som Word-dokument, säger Petter Hagander.



Presentera dig själv


Jämfört med Arbetsförmedlingens Internettjänst Platsbanken ligger Ericsson dock fortfarande i lä. Över 220 000 träffar registrerades under april enbart på annonser i kategorin teknik. Under rubriken elektronik och teleteknik är det ganska lätt att hitta rätt, och för den som söker något särskilt finns en bra sökmotor.

De mindre har inte alls lika många relevanta jobb i sina register, men flera har lättillgängliga möjligheter för de sökande att lämna uppgifter om sig själva.

Om ett företag blir intresserat kontaktas den sökande av förmedlingen, och den sökande får själv kontakta företaget. Fram till dess är ens uppgifter anonyma för de företag som söker personal.

Detta gäller också hos Civilingenjörsförbundets stora förmedling CF-börsen, som dock inte presenterar några jobb på nätet.

Det går snabbt att hitta intressanta jobb på nätet för den som letar på rätt ställe. Med denna artikel i handen hoppas vi att det ska gå riktigt fort.

Alexander Kristofersson

Länkar till alla nämnda jobbsajter finns på Elektroniktidningens hemsida: http:// www.elektroniktidningen.se/

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)