JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SGS-Thomson in på tio-i- topp listan
Rätt produkt vid rätt tidpunkt gör att SGS-Thomson Microelectronics för första gången platsar bland världens tio största halvledarföretag.

Satsningen på digitala konsumentkretsar är ett lyckokast för SGS-Thomson Microelectronics. Det menar marknadsanalysföretaget Dataquest, som framför allt pekar på att företagets MPEG-kretsar finns i praktiskt taget alla amerikanska satellitt-TV-mottagare. Denna lyckosamma satsning har gjort att företaget finns med på delad nionde plats på Dataquests tio-i-topp-lista för halvledarindustrin.



Förbi Philips


SGS-Thomson Microelectronics har gått om Philips och placerat sig som Europas största halvledarföretag. På världsmarknaden, som totalt sett minskade med sju procent under 1996, växte SGS-Thomson med hela 24 procent. Växte gjorde även Intel med 29 procent, men i övrigt har alla andra toppföretag gått tillbaka.

I den europeiska rankningen gick SGS-Thomson om Motorola, Philips och Texas Instruments och klättrade tre positioner från sjätte till tredje plats. Enligt Dataquest har SGS-Thomson en utmärkt geografisk spridning över samtliga huvudregioner.

Som väntat var det DRAM-tillverkarna som for mest illa under 1996, DRAM minskade med närmare 40 procent och priserna föll med tre fjärdedelar under året. Samsungs intäkter minskade till följd av det med 26 procent i hela världen och med drygt 30 procent i Europa.



Produktspridning


Även övriga DRAM-tillverkare såg sina intäkter minska kraftigt. Hitachi var dock ett undantag. Företaget lyckades, enligt Dataquest tack vare sin stora produktspridning, flytta upp en placering på Europalistan till nionde plats.

Problemen med DRAM resulterade också i att de amerikanska företagen sammanlagt gick bättre än de japanska. Totala världsmarknaden var värd 141 miljarder dollar.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)