JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Notiser
Nya billiga PowerPC


Inbyggt Både IBM och Motorola har lanserat nya billiga PowerPC- processorer för inbyggnad.

Motorola släppte i dagarna MPC801 som är en generell processor för tillämpningar som streckkodsläsare, radiobasstationer, Internetapparater, skrivare och digital-TV-mottagare. Kretsarna finns i 25 MHz med listpriset 30 dollar i 10 000-kvantiteter, och i 40 MHz med listpriset 38 dollar.

Processorn används bland annat av Mitsubishi i den nya Diamond TV, en digital apparat för interaktivt tittande och nätsurfande.

IBM har lanserat 401, en PowerPC-kärna som finns både som krets, 401GF, och som kärna för inbyggnad i asicar. 25- och 50-MHz-varianter är redan här, båda med ett styckepris på 13 dollar.

401GF är en extremt strömsnål PowerPC med allt onödigt bortplockat. Strömförbrukningen ligger på 40 mW vid 25 MHz och 140 mW vid 50 MHz. Se vidare artikel på sidan 28.



Sematech tar hjälp av Synopsys


FORSKNING Det amerikanska halvledarkonsortiet Sematech har köpt konstruktionsverktyg från Synopsys för ett tiotal miljoner dollar.

Verktygen ska användas i Sematechs ansträngningar att ta fram kretsar med kanallängder under 0,25 μm.

Sematech och Synopsys ska samarbeta om att ta fram några av de verktyg som behövs. Sematech förutser att verktygsindustrin kommer att få stora svårigheter att öka konstruktörernas produktivitet när dessa geometrier nås.



Första egna från Antares


VERKTYG Det blev ett inmatningsverktyg, Mentor Graphics-ägda Antares första egna produkt. Namnet är AE/GE, vilket ska uttydas Antares Environment/Graphical Editor, och priset sägs ligga långt under andra systeminmatningsverktyg i ESDA-klassen.

Med verktyget kan konstruktören rita blockdiagram och tillståndsmaskiner samt hålla ordning på sina projekt. En generator alstrar syntetiserbar VHDL-kod direkt från tillståndsgraferna.

Den som tidigare arbetat med verktyget Ease från holländska Translogic kommer förmodligen att känna igen en hel del. Det är därifrån större delen av inkråmet kommer.



Xicor får körkort


STANDARD Halvledartillverkaren Xicor har blivit certifierad enligt de amerikanska biltillverkarnas standard QS9000.

Standarden anger de krav som ställs på företag som vill göra affärer med den amerikanska bilindustrin. Xicor är ett av de första halvledarföretagen som fått detta certifikat. Sedan tidigare är man certifierad enligt ISO9001.



Rättesnöre för kraftaggregat


CE-MÄRKNING En anvisning för hur CE-märkningen och Eus regler ska tillämpas för kraftaggregat har publicerats av konsortiet Epsma, European Power Supply Manufacturers Association. Verket omfattar såväl fristående som inbyggda aggregat och vänder sig till alla som tillverkar utrustning där kraftaggregat ingår.

Bland innehållet märks tolkningar av EMC-direktivet och lågspänningsdirektivet samt procedurerna och lagarna som omger själva CE-märkningen.





DSP och risc-styrkrets på samma kisel


STRÖMSNÅLT Hitachi har integrerat en 32-bitars mikrostyrkrets med en digital signalprocessor, något man hävdar att ingen annan tidigare gjort. Skapelsen har en enda kärna och presterar 60 Mips som styrkrets och 120 Mops som DSP. Beroende på tillämpning kan dessa egenskaper och prestanda blandas dynamiskt.

Målgruppen för SH-DSP, som kretsen kallas, är mobila kommunikationstillämpningar. Där kan kombinationen reducera antalet nödvändiga kretsar. Och eftersom den bara drar 1 mA/Mips kan effekten också minimeras.

På kretsen sitter också 8 kbyte RAM, 48 kbyte ROM samt ett stort antal gränssnitt och portar.





Microchip satsar på styrkrets med flash


8-BITARS Styrkretsspecialisten Microchip har lanserat de första två kretsarna i en ny familj 8-bitarskretsar med inbyggt flashminne för lagring av styrprogrammet. Båda kretsarna har också inbyggt E2prom för datalagring.

På PIC16F84 finns 1024 x 14 bitar flashminne och 64 byte E2prom. På lillebror PIC16F83 finns hälften så mycket flashminne men lika mycket E2prom.

Kretsarna har 18 ben och körs i 10 MHz med en matningsspänning mellan 2 och 6 V.

Företaget tänker lansera mellan tre och fem kretsar till i familjen under det kommande året.





Mitsubishi ska sälja IBMs PowerPC


INBYGGNAD IBM och Mitsubishi har skrivit ett avtal som ger Mitsubishi rätten att sälja IBM-tillverkade PowerPC-processorer för inbyggnad under eget namn. Mitsubishi har också fått rätten att använda PowerPC-kärnor som konstruktionsblock i asicar. Avtalet omfattar processormodellerna 401GF, 403 samt 602.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)