JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 43 styrsystem för mindre än 5 000 kronor
Rea på styrsystem? Knappast. Åtskilliga PLC-system i årets marknadsnyckel i prisklassen under 5 000 kronor tangerar den övre gränsen - även om det billigaste går för överkomliga 750 kronor.

System med fast uppbyggnad dominerar i översikten, bara sju moduluppbyggda finns med.

I förra årets marknadsnyckel för PLC-system under 10 000 kronor fanns 86 enheter, alltså nästan dubbelt så många. I år är gränsen satt vid max 5 000 kronor.

Och man får ungefär vad man betalar för. Det visar vår sammanställning. Liksom förra året är kravet att strömförsörjningsenhet, CPU, minne samt in- och utgångar ska ingå i priset. Några har även analoga in- och utgångar och till och med bussanslutningar för det priset.

Det är de fasta systemen som dominerar i översikten. Lyxen att själv plocka ihop ett fungerande system av olika moduler ger som regel ett totalpris över 5 000 kronor för ett fungerande system.

Något överraskande är nästan alla modellbeteckningarna helt nya för i år. I de fall någon enhet återkommer med samma beteckning är det i regel i modifierat skick, med flera utgångar, större minne eller så. PLC-utvecklarna ligger sannerligen inte på latsidan.



100 kronor per I/O


En del billigare enheter har snabbräknare och klocka som standard. Många har dessutom goda utbyggnadsmöjligheter. Men med kapacitetshöjande tillbehör rasar säkert också priset i höjden. Vad vi frågade efter var ju de facto konfigurationen i den lägsta prisklassen.

Men billig i inköp betyder inte nödvändigtvis bäst pris/prestandaförhållande. Även i år ligger Tarp S6 lägst i pris för systemet som helhet - 750 kronor. Men räknar man pris per in- och utgång är det Cutler Hammers D50, för 4 100 kronor totalt, som ligger lägst, under hundralappen per I/O. För Tarp lipper priset på 132 kronor per I/O. Normalt är kostnaden per anslutning flera gånger högre.

Oftast är det också som att jämföra äpplen och päron; likheterna mellan de olika fabrikaten är inte direkt iögonenfallande. För användarna kan därför denna marknadsnyckel komma väl till pass.



Små maskiner


Bland användningsområdena anges små maskiner inom livsmedels- process- och verkstadsindustrin, samt lokal nod i nätverk. Exempel nämns på moduler för servo- och stegmotorpositionering, DOS coprocessor, Basic/C coprocessor och lastcellsingångar.

En trend är ökad efterfrågan på fältbusskommunikation, distribuerade in/utgångar och programstandard enligt IEC.

Åke Bergh

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)