JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Många nya mönsterkortsleverantörer i Elektroniktidningens årliga översikt
Årets översikt över mönsterkortstillverkare bjuder på flera förändringar.

På listan finns 17 nya utländska tillverkare, de flesta i Europa. Ett par större agenturfirmor har nämligen skiftat om bland sina leverantörer.

Mönsterkortsmarknaden står inte stilla, om det nu var någon som trodde det. Vårens stora händelse i mönsterkortssverige var förmodligen att landets största korttillverkare Ericsson i Norrköping nu går ut på legomarknaden.

Det är första gången på många år som fabriken finns med i översikten. Norrköpingsfabriken är till salu och skall lämna telefonaktiebolagets hägn.



Kraftig expansion


Flera mindre svenska tillverkare har vuxit kraftigt senaste tiden, delvis gynnade av en svag krona.

- Vi har säkert investerat för en miljon det senaste året och har fullt upp, säger VD Roger Westman på Abri-Produkter. Företaget har flerfaldigat sin kapacitet efter en flytt till nya lokaler. Till saken hör att Abri-Produkter började från en låg nivå och att man endast gör enkelsidiga och dubbelsidiga mönsterkort, som är förhållandevis okomplicerade. Idag är omsättningen 6 miljoner.

Även Göteborgs Mönsterkort är mitt uppe i en expansion. Företaget genomför nu i etapper en flytt till nya lokaler.

Marknadschef Kristian Berlin säger att det finns en tendens att många elektroniktillverkare väljer att lägga tillverkningen i Sverige i stället för i Asien.

Både Abri-Produkter och Göteborgs Mönsterkort investerar med eget kapital, utan att ta lån.

Bland de utländska tillverkarna sker många förändringar varje år. Den delen av översikten är nämligen beroende av vilka fabriker de svenska agenturföretagen har affärskontakter med. Men i år tycks det ha hänt mer än vanligt. 17 av de 36 utländska företagen är nya i marknadsnyckeln - alltså nästan hälften. De flesta nya finns hos agenterna CABO och NCAB som delvis har skiftat leverantörer.

Bland de nya tillverkarna är det påfallande många som kommer från Västeuropa. Tre nya östeuropeiska företag finns också med på listan. Lika många från Sydostasien har tillkommit, medan andra från samma region har fallit bort.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)