JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skånsk skärmfirma siktar mot CAD-marknaden
Inom kort lanserar den svenska bildskärmsföretaget Multi Q en 15-tums datorskärm i LCD teknik. Och redan i slutet på året räknar man med att ha en 18-tums skärm framme.

- Med så stora skärmar räknar vi med att kunna nå även CAD-marknaden, säger försäljningschef Martin Gullberg på Multi Q.

De fristående LCD-skärmarna kan nu på allvar konkurrera med katodstrålerören. Bildytorna har blivit så stora och priserna har gått ner så pass att LCD- tekniken nu står inför sitt genombrott i stationära datorer. Det menar Martin Gullberg, försäljningschef på Multi Q Products i Malmö. I bärbara datorer dominerar LCD-skärmarna helt och hållet.

Ett viktigt argument för LCD-skärmar är att de är utrymmessnåla. Det är viktigt inom exempelvis sjukvården och i industrimiljöer. Debatten om risken för elöverkänslighet har också lett till en ökad efterfrågan.

Multi Q Products i Malmö har koncentrerat sig på att tillverka fristående bildskärmar i LCD-teknik under åtta år. Företagets ledning och den förre Electroluxchefen Hans Werthén är några av delägarna i företaget. Andra Industrifonden har skjutit till en del av riskkapitalet.

I augusti kommer Multi Q med en LCD-baserad skärm i färg i formatet 15 tum. Det är den största skärm företaget massproducerat hittills. Tidigare har Multi Q bara tillverkat 10-tums och 12-tums skärmar i större volymer. Endast färgskärmar finns i sortimentet.



Eget gränssnitt


Multi Q svarar för utveckling och konstruktion. Företaget har utvecklat en egen lösning för gränssnittet mot persondatorernas analoga bildskärmsutgång. En konstruktion som Martin Gullberg säger att företaget är ensamt om. Kretskortstillverkning och slutmontering sker hos Alfa Laval Automation i Malmö. Själva bildelementen har hittills kommit från Hitachi och Sharp. Bildelementen i den nya 15-tumsskärmen levereras dock från ett koreanskt företag.

15-tumsskärmen kommer att utrustas med ett passivt bildelement. Det innebär att bildpunkterna adresseras genom radvis multiplexering. Det ger en något långsammare bildskärm och skuggbilder om man inte kompenserar för den saken. Men enligt Martin Gullberg räcker kvaliteten mycket väl till för vanligt kontorsbruk.

Men man kommer också att ha 15-tums modeller med bildelement med aktiv bildmatris av tunnfilmstransistorer, så kallad TFT LCD.

I år kommer Multi Q att sälja någonstans mellan 10 000 och 20 000 bildskärmar. Omsättningen i företaget under 1996 beräknas till 30-40 miljoner. Större delen av skärmarna säljs i Sverige, bara cirka 5 procent går på export.



Skärmarna snabbt större


Ericsson Business Network och datorföretaget Digital är två viktiga kunder. Ericsson utrustar sin kontorsväxel MD110 med LCD-skärmarna från Multi Q medan Digital har skärmarna i sitt tillbehörsprogram för datorer.

Skärmarna blir snabbt större. Redan i slutet på året räknar Martin Gullberg att ha en 18-tums skärm i sortimentet.

- På det viset når vi även CAD-marknaden, eftersom en 18-tums LCD motsvarar ett 21-tums katodstrålerör i storlek. I det här fallet blir det aktiv LCD-teknik som används.

När det gäller priset säger Martin Gullberg att en LCD-skärm inte får kosta mer än dubbelt så mycket som en konventionell skärm med samma bildyta.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)