JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Estnisk elektronikfabrik invigdes av två presidenter
Stämningen var lättsam när de två presidenterna Martti Ahtisaari och Lennart Meri, från Finland respektive Estland, gjöt grundstenen till utbyggnaden av Elcoteqs Tallinnfabrik.

Besöket hos den finskägda elektroniktillverkaren var Ahtisaaris enda officiella programpunkt under hans endagsbesök i den estniska huvudstaden i början av sommaren.

Att två statsöverhuvuden deltog i ceremonin underströk vilken vikt Elcoteq har fått i det estniska, och även i det finska, näringslivet. På andra håll skulle en tillbyggnad av en befintlig elektronikfabrik som mest mötts med en höjning av ögonbrynen.

Elcoteq i Tallinn har bara på något år vuxit till att bli Estlands största exportföretag. 1995 exporterade företaget för motsvarande 750 miljoner kronor. I Tallinn-fabriken finns idag närmare 900 anställda som bland annat tillverkar kretskort till datorterminaler, delar till mobiltelefonsystem som batteriladdare och optokomponenter för CD-spelare. Ericsson och Nokia är två viktiga kunder.



Förbereder renrum


Manuell montering bland annat av udda och stora komponenter sysselsätter en stor del av de anställda. Men fabriken är modernt utrustad med bland annat fyra helt nya ytmonteringsmaskiner med hög kapacitet, och två hålmonteringsmaskiner.

Genom tillbyggnaden dubblas fabriksytan till 15 000 kvadratmeter samtidigt som kapaciteten trefaldigas. Det blir möjligt att öka personalen till omkring 2 000 personer.

Man förbereder även för renrum för att kunna montera okapslade kretsar. Temperatur och fukthalt kommer att styras mycket noga i de nya lokalerna.

Första delen av tillbyggnaden är inflyttningsklar i september, andra delen i slutet av 1996.

Hela projektet är kostnadsberäknat till motsvarande 260 miljoner kronor. Av den summan utgör omkring hälften byggnader, maskiner och övriga inventarier. Den resterande summan utgörs av värdet av det material som används vid tillverkningen.

Antti Piippo, ordförande i Elcoteq-koncernens styrelse och majoritetsägare underströk att utbyggnaden i Tallinn inte stjäl arbetstillfällen från Finland. Istället ökar Elcoteqkoncernens konkurrenskraft gentemot företagen i exempelvis Sydostasien.



Satsar i S:t Petersburg


Elcoteq hör till de fem största europeiska legotillverkarna av elektronik. Enligt Antti Piippo koncentrerar koncernen sig till kunder i Östersjöområdet och norra Europa.

Elcoteq planerar en fortsatt expansion utanför Finland. Företaget vill starta en fabrik i St Petersburgområdet redan i slutet av 1996.

Intresset för en etablering i Ryssland hänger samman med löneläget, de ryska lönerna är omkring en tiondel av lönerna i Estland, enligt Antti Piippo. I Estland är lönerna i sin tur omkring en åttondel av dem i Finland.

Tallinnfabriken kommer att spela en viktig roll för att utbilda personalen. Majoriteten av personalen i Tallinnfabriken är av ryskt ursprung. Några av dem kommer att utgöra kärnan i personalstyrkan i S:t Petersburgfabriken.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)