JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobiltelefonen har blivit byggsats
Amerikanska Analog Devices och brittiska The Technology Partnership (TTP) har tillsammans utvecklat världens första kombination av kretspaket och programvara för GSM-telefoner som uppfyller europeiska standardiseringsorganet ETSIs krav.

- Vårt mål har varit att skapa en lösning som gör att stora konsumentelektroniktillverkare snabbt kan börja tillverka GSM-telefoner, säger Mark Gill, marknadsansvarig för GSM-produkter på Analog Devices, till Elektroniktidningen.

Och med tanke på att dagens 20 miljoner GSM-abonnenter redan om fyra år spås vara 60 miljoner lär flera tillverkare vara intresserade av idén.

I dagsläget består Analog Devices kretspaket, AD20msp410, av tre kretsar för telefonens basbandsdel. Den ena kretsen, ADSP-2178, är en specialtillverkad digital signalprocessor optimerad för just GSM-tillämpningar.

Den andra kretsen heter ADPLP01 och styr alla basbandsfunktioner, även kodning och avkodning. Kretsen har också en inbyggd styrkrets, Hitachis H8/300H, som håller koll på all GSM-programvara.

Slutligen innehåller paketet kretsen, AD70115, som består av AD- och DA- omvandlare mot telefonens mikrofon och högtalare samt gränssnitt mot telefonens högfrekvensdel.



80 manår


Det mest intressanta är dock att kretspaketet kommer med tredjeparts programvara som redan är testad enligt ETSIs standard. Programvaran är utvecklad av TTP och har redan från början konstruerats för Analog Devices kretspaket. 80 manår har det tagit.

- Det är viktigt att programvaran är typgodkänd redan från början, speciellt som hela telefonen måste godkännas innan den får börja säljas. Bara programvaran tar 90 timmar att sluttesta, förutsatt att den är okay, säger Mark Gill.

- Vanligen tar det fyra månader att få en produkt godkänd. Tar det längre tid är den oftast död redan innan den hunnit introduceras på marknaden. Det har hänt.

- Med vårt kretspaket i telefonen skall det inte ta mer än en till två månader att få en telefon godkänd.

Redan idag innehåller en av tre mobiltelefoner en krets från Analog Devices. Och målet för det nya kretspaketet är inte lågt.

- Nej, vi tror att 40 procent av mobiltelefonerna kommer att innehålla vårt kretspaket om, säg tre år, säger Mark Gill.



En produkt i varje fas


Utvecklingen går snabbt. Redan till hösten kommer företaget att släppa en tvåkretslösning i provexemplar. Och nästa år utlovas provexemplar av en enkretslösning.

- Skall man hålla jämna steg med utvecklingen måste man alltid ha en produkt i produktionsfasen, en i konstruktionsfasen och en i konceptfasen, förklarar Mark Gill.

Den snabba utvecklingen inom området gör att han tror att även GSM-tillverkare, som exempelvis Ericsson, kommer att vara intresserade av företagets nya kretslösning.

- Redan etablerade GSM-tillverkare har möjlighet att komma ut med nya telefonmodeller dubbelt så ofta om de varvar våra kretsar med sina egna.

- Om bara något år kommer ingen att bry sig om vad som sitter i telefonen. Bara att den fungerar.

Redan nu finns det en telefon att köpa med det nya kretspaketet på från tyska Hagenuk. Enligt Analog Devices har telefonen extremt bra värden på standby- tiden, hela 80 timmar. Det kan delvis förklaras med att kretspaketet enbart matas med 2,7 V.

Anna Wennberg

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)