JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Solar och stjärnor för asickonstruktörer
Avant, specialist på asicverktyg för placering och ledningsdragning, breddar nu sortimentet med Solar och Star, två nya hjälpmedel för fysisk kretskonstruktion.

I kretsar med kanallängder under 0,5 μm är det ledningarna som spelar huvudrollen. Här är det nämligen inte grindarna utan ledningarna som själ mest tid.

Då gäller det naturligtvis att verktygen tar hänsyn till ledningsfördröjningen. Annars blir det praktiskt taget omöjligt att optimera konstruktionen. Och det är här som Avant ger sig in på en ny nisch - verktyg för optimering och analys av kretsar efter placering och ledningsdragning.

Nykomlingen Solar minskar fördröjningarna med upp till 40 procent samtidigt som ytan krymper. Optimeringen går dessutom snabbt, om Avant håller vad de lovar.

Verktyget finslipar konstruktionen genom att "skruva" på cellstorlekar och buffertar. Många konstruktörer väljer exempelvis buffertar med onödigt stora säkerhetsmarginaler. Andra signalvägar klarar inte timingen och behöver större buffertar. Framtida versioner skall även klara logisk omstrukturering.



Tätare koppling


Solars resultat bygger på detaljerad information om kretsens layout och ledningsdragningen mellan kretsens olika delar.

Hemligheten ligger i den täta kopplingen till Avants flaggskepp, layoutverktyget Arc Cell. Efter optimeringen är det dags för analys. Och det är nu som Star kommer in i bilden. Detta verktyg gör beräkningar på exempelvis transistorer och dioder samt ledningarnas resistanser och kapacitanser. Sedan kan fördröjningarna beräknas med mycket bättre noggrannhet jämfört med konkurrenternas hjälpmedel, enligt Avant.

Noggrannhet brukar dessvärre ha ett pris i form av väldiga mängder data. Men företaget har vinnlagt sig om att filtrera datamängderna för att inte formligen dränka konstruktören i information.

Star finns tillgängligt redan nu, Solar först i höst. Verktygen kostar runt 850 000 kronor styck.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)