JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Scopemeter med ljusstarkare skärm
Den tio gånger ljusstarkare skärmen är den största förbättringen i den nya versionen av Scopemetern från amerikanska Fluke. Dessutom har instrumenten fått större analog bandbredd, 60 respektive 100 MHz, och så har minnet utökats från 512 till 30 000 sampel.

Scopemetern är både en sant effektivvärdesvisande digital multimeter och ett oscilloskop där samma prob används för båda funktionerna.

- Det är ett instrument för pojkarna och flickorna i overall, säger Peter Constenius på Flukes Sverigekontor.

- De måste mäta för att göra sitt jobb.

Med det menar han att instrumentet kommer till sin rätt på fältet, för service och reparationer. Och där är en bra skärm viktig, både vid arbete i mörka utrymmen och utomhus i solsken.

Skärmen är inte bara svart och vit utan visar också gråtoner, en finess som är användbar när man exempelvis vill titta på gitter i en repetitiv signal.

Den förbättrade skärmen förkortar dock driftstiden. I den nya serien, som fått tillägget B, har driftstiden sjunkit från fem till fyra timmar. Som reserv till det laddningsbara batteriet kan vanliga alkaliska batterier användas.



All Information i instrumentet


Fluke har implementerat en form av slumpmässig, repetitiv sampling som ger en ekvivalent tidsupplösning på 200 ps. Det motsvarar en samplingshastighet på 5 GSa/S. Instrumentet har fått TV-trigg som är en nödvändig funktion vid service av bildskärmar. Nytt är också en realtidsklocka som tidsmärker mätvärdena.

För att göra Scopemetern lättanvänd finns all information om hur instrumentet fungerar inlagt som en hjälpfunktion. Det finns faktiskt mer text i instrumentet än i manualen. Dock är manualen på svenska medan hjälpen i instrumentet är på engelska.

Alternativ till Scopemetern är Tekmetern från Tektronix och VC-54xx-serien från Hitachi.

Priset för den billigaste modellen, 92B, är 13 500 kronor. För den dyraste, 105 B, är priset 22 600. Men då ingår väska och PC-program.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)