JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronikproduktion i stark medvind
Användning av okapslade chips, snabbare monteringsmaskiner med stor flexibilitet liksom ökande intresse för avsyning är några heta trender bland leverantörerna av utrustning för elektronikproduktion.

Ett bra sätt att ta pulsen på en industri är att pejla dess leverantörer. Elektroniktidningen har i samband med denna marknadsnyckel samlat leverantörernas kommentarer om vad de upplever som nya trender och tendenser inom elektroniktillverkningen.

Med viss reservation för partiskhet i varje enskild bedömning ser - enligt branschens maskin- och materialleverantörer - den aktuella bilden ut så här:

Byggsätt med flip-chip och okapslade kretsar som anses nu ta fart på allvar. En viktig volymtilllämpning för tekniken är smarta kort. Ett dussin företag levererar produktionsutrustning för flip-chip.

Inom ytmontering ökar behovet av relativt snabba men ändå flexibla maskiner för komponentplacering. Med korta riggningstider kan även små serier vara fördelaktiga.

Redan vid produktionshastigheter på 5 000-10 000 komponenter/timme noteras god lönsamhet. Detta med reservation för monteringsmaskiner som inte står i en sammanhängande produktionslinje.

Hålmontering anses också vara ute medan ytmontering och screentryckning av lim är två tillverkningstekniker som befäst sin position. Det hävdar till exempel Maskinbörsen, som säljer och förmedlar begagnad utrustning.

För montering i hög hastighet med bibehållen flexibilitet och korta omställningstider krävs inspektion och kontroll av tryckt lodpasta. Det kan göras med olika typer av optiska avsyningssystem före montering av komponenterna.



Avsyning växer


Traditionell fixturbaserad kretskortstestning säljer fortfarande bra. Men i branschen råder också stort intresse för avsyning med röntgen, en effektiv metod att hitta dolda lödfel. Vanligt i samband med detta är att koppla ihop produktionsutrustningarna i linjen med till exempel testare och komponentbibliotek i nätverk för processkontroll.

På miljösidan - röksugar och liknande - kan man notera att det bara finns hälften så många leverantörer sedan senaste marknadsnyckeln 1994.

På lödsidan anser flera leverantörer att flussmedel som inte kräver efterföljande tvättning minskar i användning. Högre packningstäthet, högre produktionshastigheter och finare bendelning kräver aktivare flussmedel med tillhörande tvätt av kretskorten.

Det ställer också höga krav på tvättutrustningen. Slutna system med intern vattenrening röner stort intresse samtidigt som miljövänligare tvättvätskor kräver nya tekniska system vid rening av produktionsutrustningen.



Oklart på marknaden


På den ekonomiska sidan är läget något oklart, då fler företag än vanligt har avstått från att ange värdet av sin totala försäljning. Men med den stora kapacitetsutbyggnad som bland annat skett inom Ericssonkoncernen bör de flesta leverantörer ha haft några goda år.

Tecono, med ett brett program för kretskortstillverkning, redovisar exempelvis ett rejält lyft i omsättningen - från 28 miljoner kronor 1993 till 90 miljoner kronor 1995. Det gäller även Schneidler - från 44 till 72 miljoner kronor.

Åke Bergh

Författaren är frilansjournalist

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)