JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mikrovågsbaserad ID- bricka krymps till kreditkortsformat
Bilföretag som Volvo och BMW är först med att använda det mikrovågsbaserade identifieringssystemet från svenska Tagmaster AB. Systemet bygger på en liknande teknik som Saab Combitech använder för sitt biltullsystem.

Tagmaster är ett litet utvecklingsbolag i Kista som startades för två år sedan av VD Staffan Gunnarsson. Bolaget har nu inlett volymleveranserna av sitt mikrovågsbaserade identifieringssystem.

Det första stora användningsområdet för de läs- och skrivbara brickorna i kreditkortsformat finns inom fabriksautomation.

Konstruktionen baserar sig på Premidsystemet som utvecklades hos Philips i Sverige för mer än tio år sedan.

Saab Combitech och Tagmaster har vidareutvecklat Premid, var och en på sitt håll. Combitech utnyttjar systemet för biltullar, för identifiering på långt håll och där bilarna passerar i hög fart (Se Elektroniktidningen 3/96 sid 6). Tagmaster har rätt att använda lösningen för alla övriga tillämpningar.



Passersystem


Förutom fabriksautomation kommer Tagmaster att inrikta sig på fordonsidentifiering, i exempelvis parkeringshus, för varudistribution och i passersystem.

Fördelarna med systemet är att det kan identifiera ID-brickor utan att de behöver visas fram eller riktas åt något speciellt håll.

Brickorna kan läsas och skrivas på ett avstånd på upp till fyra meter från den fasta kommunikationsenheten. Frekvensområdet 2,45 GHz används.

Enligt Tagmaster är företaget först med ett mikrovågsbaserat system med läs- och skrivbara brickor i kreditkortsformat. All utveckling sker i Sverige. Men tillverkningen av kommunikationsenheten görs av ett japanskt företag medan ID- brickorna görs i Malaysia.



Varar i åtta år


Priset för kommunikationsenheten är omkring 20 000-30 000 kronor beroende på antalet funktioner. Styckpriset för en läs- och skrivbar bricka är cirka 300 kronor. Vill man ha en ID-bricka som endast kan läsas är priset hälften så högt.

Brickorna innehåller en egenutvecklad krets, en antenn samt ett batteri som uppges räcka i åtta år.

Tagmaster omsätter omkring 20-25 miljoner kronor och räknar med att gå med vinst under budgetåret 1995-96. Tagmaster har 2 000 aktieägare via företaget Innovationsmarknaden.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)