JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Utländska nyhetsnotiser
Texas satsar i Korea
FABRIKSBYGGE
Texas Instruments har liksom de flesta andra halvledartillverkare nyligen reviderat sina investeringsplaner. Men samtidigt som företaget beslutat att dra ner på de egna investeringarna har man lyckats initiera byggandet av en jättefabrik i Korea. TI kommer att hjälpa Seoul-företaget Anam Industrial att bygga och driva en ny kretsfabrik som ska tillverka avancerade logikkretsar. I utbyte mot sin tekniska expertis får TI rätt att köpa en del av de tillverkade kretsarna.
 
Detta är alltså ett sätt för det amerikanska företaget att försäkra sig om tillgång på logikkretsar utan att investera i en egen ny fabrik. Anläggningen, som ska vara klar 2002, är budgeterad till totalt 3,7 miljarder dollar.
 
Motorolas vinst faller
PRISPRESS
Motorola varnar för kraftigt vinstfall, minst 25 procent minus jämfört med prognos. Motorolas halvledare, mobiltelefoner, personsökare och modem säljer sämre, priserna är pressade och efterfrågan har sjunkit, anger företaget. Andra kvartalet i år uppgick försäljningen till 6,83 miljarder dollar (45 miljarder kronor) och den redovisade vinsten var 326 miljoner dollar (2,2 miljarder kronor). Här kommer nu sämre siffror. Motorolas börskurs föll när saken blev offentlig. Det är andra kvartalet i rad som Motorola visar betydligt sämre siffror än väntat.
 
Inte ens halvvägs igenom krisen
NEDåT
Halvledarindustrin är inte ens halvvägs igenom sin konjunktursvacka. Det menar det amerikanska marknadsanalysföretaget Advanced Forecasting, som specialiserat sig på att göra prognoser för efterfrågan på kretsar. Enligt deras prognos är industrin nu endast på väg att nå botten i den pågående konjunkturnedgången. Industrins problem är inte bara överproduktion, menar analytikerna, utan även att kunderna gjort dubbel- och till och med trippelbokningar, vilket gjort att efterfrågan ser ut att vara större än den verkligen är.
 
Philips anläggning störst i Europa
NYBYGGNAD
Philips har nyligen invigt sin senaste tillverkningsenhet i Nijmegen och företaget har nu totalt fem halvledarfabriker i samma fabrikskomplex, vilket gör det till Europas största.
 
Den senaste fabriken kommer så småningom att tillverka 20 000 kiselskivor på åtta tum i månaden. De övriga fabrikerna tillverkar varje månad 25 000, snart 30 000, sextumsskivor, MOS-logik på 40 000 fyratumsskivor, bipolära kretsar på 34 000 femtumsskivor. Dessutom tillverkas i Nijmegen cirka tre miljoner diskreta kretsar varje dag. Den nya tillverkningsanläggningen har färdigställts på rekordtid. Den första kiselskivan kunde nämligen tillverkas redan 98 dagar efter det att man började installera produktionsutrustningen. Under september ska tillverkningen nå 1 000 kiselskivor.
 
Mer kompakt CD-lagring
PLASTSKIVA
En CD-lagringsteknik som är mer än tusen gånger kompaktare än dagens optiska skivor har presenterats av forskare vid universitetet i Buffalo i USA. Forskarnas konstruktion placerar data i flera lager på en skiva tillverkad av vanlig och billig plast, men med nya typer av färgpigment. Tack vare pigmenteringen kommer två fotoner att absorberas samtidigt, vilket är nödvändigt för den mycket exakta fokuseringen av laserstrålen.
 
DVD-Rom blir massminne i datorn
INFORMATIONSTäTT
Skivaggregat för CD-Rom kommer snart att bytas ut mot aggregat för de nya digitala videoskivorna, DVD-Rom. Det menar det amerikanska marknadsanalysföretaget Disk/Trend. Trots att CD-Rom förväntas stå för 95 procent av av alla optiska skivenheter som säljs under 1996, menar Disk/Trend i en nyligen publicerad rapport, att DVD-Rom kommer att dominera försäljningen redan 1999. Anledningen till det är framför allt att DVD-Rom erbjuder mycket högre kapacitet. Ett väsentligt skäl är dock också att läsenheten för sådana skivor även kan utnyttjas för föregångaren CD-Rom.
 
Javaprogrammerare får stöd av datorjättar
FONDSATSNING
Tio data- och telejättar har investerat 100 miljoner dollar i en ny fond som ska stödja nystartade företag som utvecklar Internetprogram i programspråket Java. De tio är Sun Microsystems, som uppfann Java, Oracle, Cisco, IBM, Compaq, Comcast, Itochu och Netscape samt medieföretagen US West Media och TCI technology Ventures. 30 av de 100 miljonerna har redan investerats i företag som inte har någon anknytning till de tio bakom fonden. Fondförvaltarna poängterar att fonden inte bildats för att motarbeta Microsofts ActiveX-teknik, som anses vara en konkurrent till Java.
 
Supraledare som tål magnetfält
VIRVELSTRöMMAR
Forskare vid Bell Labs har upptäckt en magnetisk effekt hos ett supraledande material, som man hoppas ska leda till utvecklingen av avancerade kretsar. Forskarna tror sig nämligen vara på väg att finna ett sätt att styra magnetfält, så att de inte stör de supraledande egenskaperna. Normalt när en supraledare placeras i ett kraftigt magnetfält skapas virvelströmmar som stör flödet av elektroner i materialet. ErNi2B2C behåller dock sina supraledande egenskaper även i ett magnetfält och forskarna menar att de genom att studera materialet ska finna nya sätt att styra magnetiska fältlinjer.
 
Nya kretsar ger TV till halva priset
GENOMBROTT
Brittiska Financial Times skriver att tack vare de nya komponenterna kan priset för digitala satellitmottagare sänkas till 199 dollar (1 300 kronor) inom 12 månader. Tidningen stödjer sig på uppgifter från VLSI. Med dagens produktgeneration är ett rimligt pris för en digital mottagare 350 till 400 dollar i USA. Med ett pris på 199 dollar finns förutsättningar för ett brett genombrott för digital satellit-TV, skriver Financial Times. Idag behöver VLSI tre kretsar till en digital satellitmottagare. Inom 18 månader utlovar VLSI en mottagare med bara en enda krets om marknaden vill ha detta.
 
Mitsubishi konstruerar i USA
MULTIMEDIA
Mitsubishi Electrics halvledardivision vill vara med och konkurrera på multimediamarknaden i USA. Därför har man bildat ett dotterbolag, Vsis Inc., som ska utveckla halvledarkretsar och chipsset för amerikanska kunder. Bolaget är i full gång sedan augusti månad i Sunnyvale, Kalifornien, och har för närvarande 20 anställda. Man räknar med att ha cirka 100 anställda om fem år. Vsis ska studera marknaden för avancerade system i USA och utveckla komplexa kretsar för till exempel 3D-grafik, Java, nätverksdatorer, interaktiv TV, digital satellitkommunikation och DVD.
 
Företaget kommer också att vara involverat i vissa aktiviteter när det gäller PowerPC, inom ramen för ett samarbetsavtal med IBM. De kretsar som utvecklas av Vsis ska tillverkas av Mitsubishi Semiconductor America i North Carolina. Mitsubishi ska göra en liknande satsning på multimediakretsar även i Europa och Asien.
 
LCD utgör 20 procent av skärmmarknaden
EUROPAPROGNOS
Den europeiska skärmmarknaden kommer att vara värd 4,96 miljarder dollar år 2001. Det spår prognosmakarna hos Elsevier Advanced Technology. Förra året beräknas marknaden ha nått 3,59 miljarder dollar och den brittiska marknaden stod för hela 29,1 procent, helt klart störst före Tyskland med 17,3 procent och Frankrike med 15,1 procent av Europamarknaden. Skandinavien stod för 4,9 procent av marknaden.
 
Att den brittiska marknaden var så stor speglar landets starka ställning inom TV- och datortillverkning, menar analytikerna. Katodstrålerör stod för närmare tre fjärdedelar av skärmmarknaden 1995. Skärmar av vätskekristalltyp representerade en knapp femtedel av marknaden. Enligt Elsevier kommer skärmar med katodstrålerör att dominera marknaden även år 2001, då med en 70 procentig andel av den totala marknaden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)