JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tysk rusning efter ISDN- abonnemang
Nu vill även hushållen ha digital anslutning till telenätet


Telekom togs på sängen. Responsen på dess ISDN-kampanj var överväldigande. Tyskland har blivit världsledande när det gäller digital telefonteknik.

I Tyskland finns redan 1,7 miljoner ISDN-abonnenter, det är mest i världen. Ytterligare 600 000 tecknade sig för abonnemang fram till halvårsskiftet, då Telekom upphörde att subventionera anskaffningen av hårdvara. Telekoms subvention är på 1 400 respektive 3 100 kronor, beroende på om man köper en liten analog-digitalomvandlare eller en komplett telekommunikationsanläggning.



Flest privatkunder


Det täcker i regel anskaffningskostnaden. Ett ytterligare skäl att slå till var att tyskens månadskostnad för ett ISDN-abonnemang, med tre telefonnummer och diverse extratjänster, inte är högre än för två vanliga teleabonnemang, runt 250 kronor i månaden.

Två tredjedelar av ISDN-intressenterna är privatkunder. Här torde huvudmotivet vara att surfa snabbt på Internet hellre än avancerad telekommunikation typ parallell överföring av data, grafik och tal.



Oförberedd


Men många får ge sig till tåls. Telekom var inte förberedd på det snabba genombrottet hos "vanliga" konsumenter. Det dröjer innan det tyska telebolaget hinner effektuera beställningarna.

I Mü#nchen och Frankfurt får de sista intressenterna vänta tills i vår på sin installation.

En viss tröst är att de då kan köpa apparater ännu billigare. Nu väntas en ström av nya produkter och snabbt prisfall. På Cebit Home visades ISDN-telefoner som kostade 900 kronor.

LARS-GUNNAR LARSSON

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)