JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Martinsson behåller komponenterna
Genom att köpa fem företag i persondatorbranschen har Martinsson Elektronik i ett slag blivit dubbelt så stort. Men Martinsson lämnar inte komponentverksamheten.

- Jo, det har ringt en del och frågat om komponentavdelningen är till salu. Men det är inte aktuellt. Den delen har fortfarande en plats i vår verksamhet, säger Hans Löbel, VD för Martinsson Elektronik.

Martinssons köp av fyra återförsäljare och en distributör i persondatorbranschen nyligen väckte stor uppmärksamhet och gav börskursen för det OTC-noterade företaget en rejäl skjuts uppåt.

Efter den affären får företaget ett rikstäckande återförsäljarnät för datorer. Men komponentsidan kommer bara att utgöra cirka 50 miljoner i ett miljardföretag. Utifrån sett så kan komponenterna nu verka ha blivit en artfrämmande verksamhet.

- Jag håller inte med om det. Vi håller faktiskt på med många olika saker. Det är distribution, systemintegration och utbildning till exempel, säger Hans Löbel.

- Komponenterna vår grundaffär. Vi har jobbat ihop i över 20 år och det särar man inte så lätt på, tillägger han.

- Datorbranschen är nu inne i samma omvandling som komponentföretagen var med om för tio år sedan. Nu är det bara i så mycket större skala. Det kommer fler affärer som den här, spår Hans Löbel.

Martinssons uppköp finansieras med riktade nyemissioner till säljarna. Säljarna kommer att äga 41 procent av Martinsson. Tre miljoner betalas dessutom kontant. Det innebär att priset för de fem bolagen var närmare 70 miljoner.

I och med affären fördubblar Martinsson sin omsättning från 450 miljoner kronor till omkring 930 miljoner under 1996-97.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)