JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Små mönsterkortstillverkare hänger inte med i utvecklingen
Små och medelstora mönsterkortstillverkare kommer att slås ut eller tvingas gå samman för att hänga med i teknikutvecklingen. Det hävdar det brittiska konsultbolaget BPA, som studerat branschen och dess framtid.

Mönsterkortsbranschen står inför stora förändringar under de kommande tio åren. Ett stort antal företagsfusioner är att vänta, vilket kommer att leda till att branschen representeras av färre, men större, företag i framtiden. Det menar det brittiska konsultföretaget BPA i en rapport med titeln "PCBs - analysis of a global industry in transition".

Enligt BPAs konsulter beror detta främst på att världsmarknaden för mönsterkort, som möter nya krav på ökad packningstäthet, kommer att öka från 100 miljoner dollar till en miljard dollar per år vid sekelskiftet.



Nya tillverkningstekniker


Tillverkningsteknikerna för sådana mönsterkort är mycket kapitalintensiva och har därför främst utvecklats av utrustningsföretagen och inte av mönterkortsindustrin. Trots att de är dyra, kommer dock dessa tekniker att alltmer slå ut den konventionella flerlagerstekniken, som fram till nu kunnat tillfredsställa kraven på högre täthet.

Framför allt är det tekniker som leder till en minskning av håldiametern, som ger störst vinster vad gäller packningstätheten. Tekniker för mindre ledardimensioner är inte lika effektiva, konstaterar konsulterna.

Laserborrning, plasmaetsning och användningen av nya ljuskänsliga material är några tekniker, som siktar till att minska håldimensionerna, och som redan utnyttjas i fullskalig korttillverkning av elektronikföretag, framför allt i Japan.

I dagsläget är de nya teknikerna jämförelsevis dyra, även om volymtillverkning så småningom kommer att minska kostnaderna. BPA menar dock att användningen av de nya teknikerna redan nu är försvarbar, tack vare deras förtjänster när det gäller prestandaförbättringar och utrymmesbesparing.



Tusen komponenter på två kort


BPA exemplifierar med en ny digital videokamera från JVC, som består av inte mindre än 1 005 komponenter, monterade på endast två laserborrade mönsterkort. Konventionell tillverkningsteknik hade däremot krävt montering på sex stycken mönsterkort.

Det är alltså dessa nya tillverkningstekniker och framför allt det faktum att de är framtagna av elektronikföretagen och inte mönsterkortstillverkarna, som kommer att leda till omvälvande förändringar inom branschen.

De nya teknikerna förväntas visserligen så småningom göras tillgängliga för mönsterkortstillverkare via licensavtal. Men höga investeringskostnaderna gör att bara stora och resursstarka tillverkare kommer att ha råd att utnyttja möjligheten. Små och medelstora tillverkare kommer däremot att få problem.

I samband med publiceringen av rapporten har BPA dessutom startat en övervakningstjänst med målsättning att hjälpa mönsterkortsföretag att hålla sig informerade om marknadstrender och teknikutvecklingen.

Rapporten kan beställas från BPA (Technology & Management) Ltd i England.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)