JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Förbud mot tysk tele-CD
Den tyska telekatalogen på CD-skiva som privata Topware låtit ge ut har nu slutligen förbjudits av en domstol.

Det hjälpte inte ens att företaget Topware lät flitiga kineser skriva av den tyska telefonkatalogen för hand. Även detta var att utnyttja ett annat företags grundprestation, fastslog nyligen en domstol i Mannheim.

Ursprungligen hade Topware scannat in uppgifterna från den tyska telekatalogen. Det fick man snabbt sluta med efter klagomål från Deutsche Telekom. Men framför allt faller idén med en tele-CD med Tysklands alla telenummer på dataintegriteten.



Sökmöjligheter


Det räcker inte att telefonkataloger är allmänt tillgängliga. För nya former av utnyttjande krävs abonnentens uttryckliga tillstånd. Tele-CDn tillät en rad avancerade sökmöjligheter. Domstolen jämför med att Deutsche Telekom inte får ta med uppgifter i kommersiella register, om abonnenten säger nej.

Den tredje stridsfrågan, om Deutsche Telekom har upphovsrätt till sina telefonnummer, har inte domstolen bedömt. Eftersom CD-skivan förbjöds av ovannämnda skäl besparade man sig den mödan.

Men den miljon skivor som redan sålts kan ingen göra något åt. Det är inte straffbart för den enskilde att använda sin digitala telekatalog. LARS-GUNNAR LARSSON
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)