JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Program för EMC löser inte problemen
Programvara kan vara till stor hjälp vid förberedande EMC- tester. Men programmen ger inga färdiga lösningar. Kunskaper om EMC och testningen är fortfarande nödvändiga.

- Utrustning för förberedande EMC-testning är högaktuell just nu. Och många frågar också efter program som kan hjälpa dem att genomföra testerna. Men det går inte att köpa sig fri från kunskaper.

Den varningen framförde Michael Morris från Haefely-Trench, på mässan Euro-EMC i London i början av oktober.

De flesta testinstrument för EMC-mätningar kan styras av en dator, och säljs därmed ofta tillsammans med specialskriven programvara. Men det finns också generella program som säljs separat.

Det flesta program är dock tillverkarspecifika. Haefely-Trenchs Winpats-program är exempelvis utvecklat speciellt för denna tillverkares testutrustning, må vara att det även kan användas med vissa av Tektronix oscilloskop.

Även Hewlett-Packard, Rohde & Schwarz och Tektronix har programvara som kan styra och samordna företagens egna utrustning. Med programmen kan man dokumentera och presentera resultaten på ett lättöverskådligt sätt. I HPs program finns dessutom ett bibliotek med standarder så att de egna resultaten kan jämföras med gränsvärden. Och i såväl HP som Rohde & Schwarz program finns möjligheter att styra även antenner.

Den som har testutrustning från flera olika tillverkare behövs dock mer generell programvara. Sådan kan fås från företag som Liberty Labs, Quantum Change och Scientific Power Systems.

Dessa program kan skräddarsys för användarens behov, inkluderar standardbibliotek och ger fina grafiska resultatuppställningar. Men med priser runt 10 000 dollar och uppåt är de troligen för dyra om man bara vill förtesta sina produkter.

Ett billigare alternativ är att vända sig till Schaffner EMC, den enda utrustningstillverkaren på Euro-EMC som kunde visa upp ett genuint tillverkaroberoende programpaket för EMC-testning.

- Vi köper in all möjlig ny utrustning från andra tillverkare för att se till att vår programvara kan utnyttjas för att styra den, berättar Schaffners Mike McEnnis.

Företagets PowerSuite-program kan även det skräddarsys, tack vare ett bibliotek med de 150 vanligaste EMC-testerna. Annan programvara, exempelvis Labview, kan också integreras. Priset ligger kring 4 000 dollar.

Gittan Cedervall
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)