JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Neuralt nät fixar kretskortets layout
Programmet Neuroroute drar ledningar med samma bravur som en erfaren kortkonstruktör. Hemligheten ligger i ett neuralt nät.

För första gången används neurala nät i ett verktyg för elektronikkonstruktion. Det hävdar i alla fall Neurocad som nyligen lanserade Neuroroute, ett hjälpmedel för automatisk ledningsdragning av kretskort.

Det neurala nätet i Neuroroute har tränats med ett stort antal kort vars ledningar dragits av mänskliga konstruktörsguruer. Resultatet blev ett verktyg som inte behöver skämmas vid en jämförelse med erfarna konstruktörer. Korten får färre vior än vad som är fallet när ett traditionellt verktyg drar ledningarna. Dessutom dras ledningarna i de olika lagren i vinkel till horisontalplanet, till skillnad från andra verktyg som enbart kan flytta sig i X- och Y-led. Men på så vis blir ledningarna längre.

Verktyget hanterar kort med upp till 30 lager. Det finns ingen övre gräns för antalet förbindningar, lödöar eller liknande.

För att använda Neuroute behöver man en PC-486/66 eller snabbare. Operativsystemet är Windows, Windows 95 eller Windows NT. Verktyget kostar runt 25 000 kronor i den enklaste varianten.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)