JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sex robotar lindar transformatorer
Ericsson har investerat 7 miljoner kronor i en helt robotbaserad anläggning för transformatortillverkning.

Halvledare i all ära, men än har de inte helt lyckats ersätta trådlindade komponenter. Ericsson har investerat närmare 7 miljoner kronor i en ny helautomatisk tillverkningslinje för transformatorer som kommer att placeras i Karlskrona.

Det ovanliga med tillverkningslinjen är att den är helt robotbaserad. Sex robotar delar på arbetet. De lindar tråd och kopparband, löder, testar och packar.

- Själv har jag aldrig sett något liknande. Det vanligaste är att man använder en stel lösning, det vill säga att man låter bygga en specialmaskin, säger Thomas Svensson som är ansvarig för projektet.

Enligt honom skulle en stel lösning kostat omkring dubbelt så mycket som robotlösningen. Den investeringen skulle inte betala sig med de ganska små volymer som det är frågan om här. Robotlinjen klarar att tillverka 1-3 transformatorer i minuten, beroende på typ.

Hittills har Ericssons transformatorer lindats manuellt i Visby och i Söderhamn. Eftersom Visby inriktas på att tillverka mobiltelefoner ska monteringslinjen placeras i Ericssons Karlskronafabrik.

Utvecklingen av tillverkningslinjen har pågått i sedan i mitten av 1993. Projektet är omkring ett halvår försenat, enligt Thomas Svensson.

IPS Mechatronics i Stockholm har utvecklat systemet kring robotar från japanska Seiko.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)