JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Layout med känsla för signalintegritet
På företaget Intergraphs produktmeny finns numera ett layoutverktyg för kretskort som hanterar signalintegritet.

Den som velat analysera överhörning på kretskort har hittills fått hålla till godo med fristående signalintegritetsverktyg, som varit både dyra och svåra att använda. Det hävdar i alla fall Intergraph.

Men för en tid sedan lanserade företaget ett alternativ som sägs vara både billigare och mer lättanvänt. Version 14 av layoutverktyget Veribest PCB tar nämligen hänsyn till just signalintegritet.

En annan nyhet är att verktyget kan hantera både blinda vior, som går från ett ytterlager till ett mellanliggande lager, och dolda vior, som går mellan två mellanliggande lager.

Verktyget hanterar även såväl interaktiv som automatisk ledningsdragning av bussar i kretskortet. Och man kan göra all placering och ledningsdragning utan att ta hänsyn till något raster. På så vis utnyttjas kretskortets yta bättre.

Om man vill ändra sin konstruktion klickar man bara på en komponent och flyttar den på skärmen. Hjälpmedlet drar sedan automatiskt om ledningarna och tar då även hänsyn till gällande konstruktionsregler, som exempelvis isolationsavstånd.

Verktyget finns tillgängligt för både Unix- och Windows NT-plattformar. En Windowslicens kostar runt 290 000 kronor medan Unixalternativet är ungefär 20 procent dyrare.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)