JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Japan driver på
Det är Japan som driver på för att etablera global standard för mobila bredbandsnät i Internationella Teleunionen, ITU. Japan vill etablera ett nationellt mobilt bredbandsnät som följer internationell standard.

Man vill inte på nytt begå misstaget att bygga ut digitala mobilnät som bara följer landets egen standard, så som fallet är med dagens mobilnät. Sedan mitten av 1980-talet har ITU drivit ett projekt som syftar till att etablera en global mobilnätsstandard. ITU har nu döpt om den nya globala standarden till IMT 2000, där IMT står för International Mobile Telecommunications.

Ansvarig för arbetet är gruppen TG 8/1, som nu har bett standardiseringsorganisationer i hela världen att komma med förslag till standarder för framtidens mobila bredbandsnät.

Det är redan klart att minst fem olika förslag kommer in till ITU under 1998. Gruppen räknar med att Europa, det vill säga ETSI, kommer med minst ett förslag, Japan kommer med ett och från USA kommer flera.

Avsikten är att försöka bygga upp största möjliga konsensus runt ett av dessa alternativ. Under 1999 planerar ITU sedan avge en rekommendation om det känsliga radiogränssnittet. Om allt går vägen kan rekommendationerna från ITU sedan bli den dominerande standarden i världen, precis som GSM är för digital mobiltelefoni.

En sådan utveckling öppnar möjligheten för Japan att bygga ett nationellt mobilnät som bygger på den dominerande standarden för mobila bredbandsnät.

Den stora frågan är naturligtvis om ITU lyckas. Striden i Europa och Siemens försök att driva igenom TDMA/CDMA kan i praktiken göra det svårare att etablera global standard i ITU. Säkert kommer även initiativ från USA.

GA

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)