JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flashminne med minimal kapsel
Som svar på mobiltelefontillverkarnas krav på små komponenter kommer nu flashminnen vars kapslingar är nästan lika små som själva chipsen.

Fujitsu är först ut med flashminnen på 4 Mbit i en 40 pinnars benlös SON-kapsel som mäter ungefär en centimeter i kvadrat. Avståndet mellan anslutningarna är 0,5 mm.

CSP - Chip-Scaled Packages - är samlingsnamnet för kapslingar som är max 20 procent större än själva chipset. SON står för Small Outline Non-lead, alltså "liten benlös". Bland CSP-kapslingarna är, förutom SON, också standarderna FBGA (Fine-pitch Ball Grid Array) och mikro-BGA aktuella för flashminnen.

- Många CSPer är på väg att nå marknaden nu och alla slåss för att bräcka varandra. Nyckelkunderna, de stora mobiltelefontillverkarna, har inte bestämt sig än för vilken typ de kommer att välja, säger Monika Abele på Fujitsus tyska kontor.

Eftersom SON-kapslingarna bara har anslutningar längsmed sidorna lämpar den sig för komponenter med få anslutningar - upp till omkring 100, enligt Monika Abele. För fler anslutningar behövs någon form av matris, såsom FBGA. Fujitsu kommer troligen att börja producera flashminnen i FBGA-kapsling framemot sommaren.



Besparing på ytan och höjden


Enligt tillverkaren medför den nya SON-kapslingen en besparing på 45 procent av ytan och 32 procent av höjden jämfört med 48 pinnars TSOP. För monteringen kan man använda samma utrustning som vid montering av SOP- och TSOP-kapslingar. Genom att SON-kapslingen inte har ben blir motståndet vid anslutningarna lägre, så data kan överföras snabbare. SON-kapslingarna är förstås mindre kraftiga, men i gengäld har de inga ben som kan bli krokiga.

- Till en början blir SON-kapslade minnen lite dyrare än TSOP-kapslade, men tekniken för att göra SON-kapslingarna är inte dyrare än den för TSOP, säger Monika Abele, som drar slutsatsen att prisskillnaden borde försvinna på sikt.

Några olika sorters 4 Mbit-minnen och 8 Mbit-minnen, bland annat med 46 anslutningar, finns tillgängliga som prover och kommer att lanseras för volymförsäljning i vinter.

Alexander Kristofersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)