JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Krockkuddar ger Norge ny halvledarfabrik
Norska Sensonor har långt gångna planer på att bygga en egen halvledarfabrik för tillverkning av kiselsensorer. Det blir i så fall Norges första stora kretsfabrik.

Det norska företaget Sensonor har avancerade planer på att bygga en egen halvledarfabrik. Företagets VD Sverre Horntvedt säger till den norska tidningen Elektronikk att man med nuvarande tillväxt kommer att få kapacitetsproblem om ett par år, och att man vill ha god framförhållning.

- Och vi kommer att bygga fabriken i Norge, tillägger han. Sensonor har vuxit oerhört snabbt. Man har tiodubblat sin omsättning under de senaste tre åren. Paradprodukten är givare till krockkuddar.

- Där håller elektroniska produkter på att helt ta över marknaden. I dagsläget förfogar Sensonor över en liten kretsfabrik på 3 500 m2, och i januari tas ytterligare en fabrik i samma storlek i bruk. Men de senaste planerna är på en fullskalefabrik, specialdesignad för framställning av just givarkretsar. Sensonor utvecklar en stor del av sina tillverkningsprocesser själv, eftersom man anser att det blir billigast så. Ändå kostar det 20-50 miljoner kronor per produkt enbart att utveckla tillverkningsprocessen.

- De flesta processteg som vi behöver finns helt enkelt inte att köpa, säger Sverre Horntvedt.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)